Analiştii economici care s-au întâlnit luni cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, au recomandat evitarea creşterii deficitului bugetar şi concentrarea pe măsuri de sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a investiţiilor publice.
"A gândi că poţi practica deficite bugetare mai mari în conjunctura internaţională actuală este foarte aproape de iraţionalitate. Am turna benzină peste foc. Nu sunt împotriva creşterii salariilor, mai ales când sunt motivate de o creştere economică solidă, de câştiguri bazate pe productivitate, dar noi putem să invităm criza acasă cu iraţionalitate, cu măsuri care echivalează cu a ne împuşca în picior", a afirmat analistul economic, Daniel Dăianu după consultările de la Palatul Victoria.
"Este o certitudine că peste tot în Uniunea Europeană se vorbeşte de un fond de aproximativ 30 de miliarde de euro care să asigure rămânerea pe linia de plutire a IMM-urilor pentru că acestea vor avea cel mai mult de suferit în urma înăspririi condiţiilor de pe piaţa de credit", a mai declarat Dăianu.
El a amintit şi de eforturile guvernelor străine pentru a preveni intrarea în recesiune prin stimularea creării de noi locuri de muncă şi cheltuirea unor fonduri suplimentare pentru investiţii.
Acesta a adăugat că şi ceilalţi specialişti economişti au evidenţiat necesitatea unor facilităţi fiscale similare şi în România pentru IMM-uri, cu condiţia unei atenţii sporite la modul în care acestea vor ajunge la beneficiari.
"Facilităţile fiscale sunt o povară pentru Guvern, banii aceştia nu vin din cer, ei au un loc în buget şi trebuie să fim foarte atenţi cât şi cui îi dăm", a spus fostul ministru de Finanţe.
De asemenea, Dăianu a arătat că toţi economiştii prezenţi la întâlnire au atras atenţia asupra pericolului majorării salariilor bugetarilor atât de către Guvernul actual, cât şi de cel viitor.
Potrivit acestuia, unii economişti consideră mecanic că majorarea salariilor se poate face cu condiţia creşterii impozitelor şi taxelor, uitând că modificarea fiscalităţii în acest moment sensibil are efecte nocive asupra economiei.
În acelaşi context se înscrie şi dialogul dintre premier şi preşedinte referitor la majorarea salariilor profesorilor. Înainte de a lua decizia privind promulgarea legii care măreşte pensiile pentru grupele I şi II de muncă şi salariile profesorilor, preşedintele Traian Băsescu a cerut guvernului un calcul exact privind impactul economic al acestor măsuri.
Anunţul a fost făcut luni seara, la Antena 3, de premierul Călin Popescu- Tăriceanu, potrivit căruia şeful statului ar fi cerut ?date suplimentare?, ?pentru a-şi fundamenta decizia?. Datele ar urma să fie trimise la Cotroceni până la jumătatea săptămânii, după ce rapoartele vor fi finalizate de Ministerele Finanţelor şi Muncii.
Antena3.ro