Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a precizat, luni, că a redus de la 25% la 5% sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru angajaţii săi, printr-un ordin intrat în vigoare de la 1 martie, pentru că bugetul instituţiei a fost redus cu 4,6% în acest an faţă de nivelul din 2016, astfel că nu dispune de fonduri suficiente pentru plata sumelor, potrivit News.ro.
Sindicaliştii spun însă că decizia este nejustificată, în condiţiile în care riscul în combaterea şi impunerea disciplinei economico-financiare a crescut. Totuşi, conducerea ANAF consideră că este necesară acordarea unui spor de măcar 5% din salariul de bază pentru inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi a 75% din sporurile pentru orele suplimentare efectuate.
Sorin Grindeanu a transmis săptămâna trecută că este necesară o reformare a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, astfel încât colectarea veniturilor la bugetul de stat să se facă în cele mai bune condiţii. Premierul a recunoscut faptul că în prima luna a anului colectarea veniturilor la buget a fost sub aşteptări, însă a subliniat că luna trecută acestea au fost mai mari comparativ cu februarie 2016.
Totuşi, potrivit declaraţiei şefului Fiscului, sumele colectate în primele două luni ale anului sunt cu doar un procent sub încasările din perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care cota standard de TVA a scăzut de la 20 la sută în 2016 la 19 procente anul acesta.
Şeful Guvernului le-a dat termen până marţi şefului Fiscului şi ministrului de finanţe să îi prezinte un plan pentru îmbunătăţirea strângerii taxelor şi impozitelor la buget.