Asociația Organizatorilor și Producătorilor de Jocuri de Noroc din România (AOPJNR) susține inițiativa Romanian Bookmakers în legătură cu clarificarea interpretării eronate a ANAF asupra venitului operatorului de pariuri sportive și atrage atenția că, prin nesocotirea legii de către Fisc, statul român poate pierde o contribuție bugetară anuală de aproape 400 de milioane de euro, se arată într-un comunicat al Asociației transmis Agerpres.
'Atragem atenția asupra abordării eronate a funcționarilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) demonstrată în timpul controalelor efectuate pe scară largă la operatorii de jocuri de noroc pe acest final de an. Această gravă eroare de interpretare a legislației va genera consecințe deosebit de grave. Aceste consecințe vor fi reprezentate în primul rând de un foarte important impact negativ asupra bugetului de stat, dacă ANAF care nu ia în considerare reglementările legale specifice jocurilor de noroc, care definesc la nivelul legii speciale, OG 77/2009, veniturile operatorilor de jocuri de noroc', se menționează în comunicat.
Romanian Bookmakers a semnalat, deja, faptul că, prin interpretarea eronată a legislației va provoca falimentarea unui întreg domeniu de activitate economică, care generează în prezent o colectare bugetară de aproximativ 120 de milioane euro anual.
'Dacă ANAF va perpetua premisele nelegale pe care interpretează venitul operatorului de jocuri de noroc la impunerea pe profit, va determina, de asemenea, un impact negativ și asupra industriei de slot-machine din România, deoarece agențiile de pariuri, prin aparatele de joc de tip slot-machine deținute, generează circa 16% din venitul brut al pieței jocurilor de tip slot-machines. Vă facem cunoscut că sectorul jocurilor de slot-machine a generat în 2012 în mod direct și indirect 569 de milioane de euro din PIB, creând direct și indirect 27.066 de locuri de muncă și generând o contribuție bugetară de 255 de milioane de euro sub formă de taxe și impozite. Dacă ANAF va provoca extincția pariurilor tradiționale din România și apoi și pe cea a sectorului de slot-machines, ar însemna o 'gaură' bugetară de aproape 400 de milioane de euro anual', se menționează în comunicat.
Romanian Bookmakers a atras atenția, recent, cu privire la controalele ample demarate de ANAF la operatorii de pariuri tradiționale, având în vedere că inspectorii ANAF au aplicat procentul de 5%, reglementat ca impozit minim pe profit prin Art. 18 din Codul Fiscal aflat încă în vigoare, la venitul organizatorului, considerat de ANAF ca total al încasărilor. 'Reprezentanții ANAF au omis în mod inexplicabil să ia în considerare că organizatorul de pariuri plătește și premii, astfel că în realitate venitul total este de fapt diferența între 'încasări' și 'premii', realitate transpusă în legislația națională la nivelul legii speciale privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, OG 77 / 2009', se mai arată în comunicatul citat.
Mai mult, AOPJNR susține că a semnalat de mai multe ori, în decursul ultimilor ani, această modalitate greșită de interpretare a noțiunii de venit al organizatorului de jocuri de noroc, aplicată în cadrul unor controale efectuate de ANAF la unii organizatori de slot-machine și care s-a soldat cu eliminarea bruscă de pe piață a acestora.