Antena 3 CNN Actualitate ANAF îi avertizează pe români: Din martie, înregistrarea în Spațiul Privat Virtual devine obligatorie

ANAF îi avertizează pe români: Din martie, înregistrarea în Spațiul Privat Virtual devine obligatorie

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 23:14 09 Feb 2022 Modificat la 23:14 09 Feb 2022
ANAF îi avertizează pe români: Din martie, înregistrarea în Spațiul Privat Virtual devine obligatorie
Sursa foto: Antena3

ANAF precizează că obligativitate revine persoanelor juridice, asocierilor și altor entități fără personalitate juridică, persoanelor fizice care desfășoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent ca persoane fizice

„În situația în care contribuabilii/plătitorii nu își îndeplinesc obligația comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță a cererilor, înscrisurilor sau oricăror altor documente, iar acestea sunt depuse la organul fiscal central în format letric, nu vor fi luate în considerare, urmând ca acesta să notifice contribuabilii/plătitorii cu privire la obligativitatea comunicării prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță”, transmit reprezentanții ANAF.

Persoanele fizice sau juridice, care dețin certificate digitale calificate, pot solicita înregistrarea ca utilizatori SPV pe baza acestora, iar persoanele fizice care nu dețin un astfel de certificat pot solicita înregistrarea pe bază de nume de utilizator și parolă.

ANAF pune din nou tunurile pe români. Cine este vizat

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat modelele de completare a declarației unice pentru anul în curs. Iată ce trebuie să afle românii în privința declarației unice 2022.

Nu mai puțin de cinci prezentări privind modalitățile de completare a declarației unice în diverse situații a publicat ANAF pe site-ul său:

  •     Model de completare pentru venituri obţinute din activităţi independente impuse în sistem real;
  •     Model de completare pentru venituri obţinute din activităţi independente impuse la normă de venit;
  •     Model de completare pentru venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor (contracte de închiriere în lei şi valută) ;
  •     Model de completare pentru venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor (contract de închiriere în lei);
  •     Model de completare pentru persoane fără venituri care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.

Termenele pe care le au firmele pentru declarațiile de impozit

ANAF a informat și care sunt termenele pentru depunerea declarațiilor pe perioada aplicării prevederilor art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menținerii/creșterii capitalurilor proprii. Astfel, termenele pentru depunerea declarațiilor sunt prevăzute la art. I alin. (13) din actul normativ menționat, și anume:

  •     pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit, (formular 101 – Declarație privind impozitul pe profit), dar şi plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor. Pentru contribuabilii ce intră sub incidenţa prevederilor art. 16 alin.(5) din Codul fiscal până la ziua de 25 a celei de-a şasea luni, inclusiv, de când se încheie anul fiscal modificat;
  •     pentru contribuabilii plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, termenul pentru depunerea declaraţiei aferente trimestrului IV (formular 100 – Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat) şi plata impozitului pentru acest trimestru este de până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor;
  •     pentru plătitorii de impozit specific unor activităţi, termenul pentru depunerea declaraţiei pentru semestrului II (formular 100 – Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat) şi plata impozitului pentru acest semestru este până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor.
  • Conform prevederile art. I alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 153/2020, nu intră sub incidența prevederilor acestui articol contribuabilii pentru care reglementările contabile sunt emise de Banca Națională a României, respectiv de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară.

×
x close