Antena 3 CNN Actualitate ANAF are atribuţii fiscale sporite

ANAF are atribuţii fiscale sporite

ANAF are atribuţii fiscale sporite
28 Mar 2007   •   11:55

Preşedintele interimar al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Daniel Chiţoiu, a prezentat într-o conferinţă de presă rezultatele unui control în cadrul instituţiei. Conform acestuia modificările din Codul Fiscal oferă atribuţii sporite agenţiei. Totodată, integrarea în Uniunea Europeană a determinat intensificarea acţiunilor de control asupra bunurilor provenite din statele membre UE.

Organele de inspecţie anti-fraudă au desfăşurat controale asupra producătorilor de băuturi alcoolice şi tutun. Personalul ANAF a descoperit că 40% din importuri nu au fost fiscalizate şi că preţurile din magazine sunt mult mai mari decât cele declarate în vamă. Daniel Chiţoiu a anunţat că ANAF va implementa până la sfârşitul lunii aprilie un sistem de plăţi şi declaraţii fiscale online.

Garda Financiară a verificat peste 41.000 de societăţi economice în primul trimestru al anului, a aplicat sancţiuni de 55 de milioane de lei şi a sesizat în 51 de cazuri la Departamentul Anti-fraudă din cadrul Guvernului. Preşedintele interimar al ANAF a mai precizat că deşi rolul instituţiei a crescut odată cu modificările legislative, capacitatea de control fiscal este limitată. Acesta a propus Ministerului de Finanţe modificarea Codului Fiscal şi suplimentarea personalului pentru inspecţii.

În perioada care urmează se vor intensifica acţiunile de control în zone aglomerate, cu fraudă fiscală mare sau supuse accizelor. Planurile de control fiscal vor cuprinde şi societăţile care nu au declarat activităţile comunitare.

Reprezentanţii ANAF au declarat că rolul fiscal al vămii s-a diminuat după aderarea la UE. Vama colectează doar sumele care ţin de resursele proprii tradiţionale. Şi relaţia fiscală dintre vamă şi stat s-a redus de la începutul anului. În schimb au crescut responsabilităţile în protejarea spaţiului Uniunii Europene de trafic şi contrabandă. Structurile de brigăzi mobile au sporit capacitatea administrativă a vămilor, în acest sens.

Bundaru Anca, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close