Antena 3 CNN Actualitate Ana Iorga explică dacă este corect să spunem "record de infectări''

Ana Iorga explică dacă este corect să spunem "record de infectări''

Iulia Gorgorin
1 minut de citit Publicat la 14:45 10 Noi 2020 Modificat la 14:45 10 Noi 2020
Ana Iorga explică dacă este corect să spunem "record de infectări''

''Ion Boncea spune că sintagma i se pare incorectă în acest context: "record are ca sinonim performată şi se foloseşte în situaţii pozitive, iar aici nu prea e o bucurie când vorbim de oameni care se îmbolnăvesc".

Recordul este un "rezultat realizat într-o competiţie sportivă oficială, a cărui valoare reprezintă cea mai bună performantă, omologată de o persoană juridică. prin generalizare: recordul este o realizare maximă, performantă supremă obtinută într-un domeniu de activitate, într-o actiune. Exemple de expresii: A bate recordul în ceva înseamnă a atinge treapta cea mai înaltă în ceva, A ţine sau a deţine un record înseamnă a păstra un record obţinut. Performanţă, realizare maximă. În esenţă, recordul e de fapt ceva bun. Mai ales că îl asociem puternic cu domeniul sportiv, deci cu ocompetitie sănătoasă în care daca cineva înregistreaza un record sau bate un record anterior e motiv de bucurie.

Ana Iorga: Nu prea putem spune record de infectaţi!

Să vedem ce spun dicţionarele în franceză, pentru că de acolo avem cuvântul.

Tresor de la langue francaise precizează 3 sensuri: recordul e o performanţă sportivă, un rezultat superior tuturor celor înregistrate până la un moment dat într-un domeniu si ceva ce depăseste tot ce a fost până atunci: cifră record, viteză record, prezentă record. Atenţie la sensul al treilea: nu e ceva neapărat pozitiv. Asta în franceză.

În română, DEX nu ne dă de înţeles că record poate fi şi într-un domeniu nedorit: număr record de divorțuri? număr record de tâlhării?

Cred că putem spune neutru: La vot a fost o participare record. Comercianții au avut vânzări record. Dar: ? Antreprenorii au avut pierderi record? Nu sunt convinsă.

Ana Iorga: Eu aș zice să evitam formulări ca "record de îmbolnăviri"

Ei, si cu ideea asta din DEX de performanţă într-un anumit domeniu, cred ca ni se par si mai nepotrivite exemplele: Număr record de îmbolnăviri, România a înregistrat un record negativ la infectări. Citeam pe site-ul digi24 acum câteva zile: "Țările europene continuă să doboare record după record în privința infectărilor cu coronavirus." E nepotrivit, nu e o competiţie. Utilizarea acesta e generalizată, aţi auzit-o şi la noi, şi la alţii şi sigur v-a contrariat.

Faptul că suntem obişnuiţi să asociem recordul cu o performanţă, cu un succes, deci cu ceva bun, ne face sa tresărim când auzim: record de îmbolnăviri, număr record de bolnavi în stare gravă. Nu concurează nimeni în vreo cursă, nu câştigă ţara sau oraşul cu cei mai mulţi bolnavi'', a explicat Ana Iorga.

×
x close