Casoleta este, potrivit DEX, vasul metalic inoxidabil pentru sterilizarea şi păstrarea sterilă a pansamentelor şi a unor instrumente medicale. Mai este de asemenea vasul în care se ard mirodenii. Cuvântul vine din fr. cassolette.
Dacă ne uităm pe Google la cassolette din franceză, găsim asta. Dicţionarele franţuzeşti definesc oricum mult mai riguros casoleta.
Poate fi un vas mic din metal preţios, de diverse forme, cu un capac găurit, folosit pentru evaporarea parfumurilor.
Poate fi un vas decorativ din piatră. Poate fi o formă de porţelan sau din hârtie în care se gătesc preparate gratinate de exemplu sau chiar denumirea acestor preparate. Poate fi o bijuterie din metal preţios în care se ţin parfumuri.
Dacă ne uităm pe Google la casoleta românească, vom găsi aceste imagini.
Vasul pentru sterilizarea instrumentelor medicale si recipientul pentru alimente.
Să vedem ce înseamnă acum caserola.
Caserola. DEX ne spune că este o capsulă de porţelan, cu coadă, folosită în laborator pentru topirea substanţelor vâscoase şi puţin volatile. Mai poate fi de asemenea o cratiţă adâncă cu coadă şi cu fundul plat, folosită în bucătărie. Capsulă, cratiţă, iar nu e sensul cu care o folosim de fapt cel mai des.
Şi caserolă vine tot din franceză, de la fr. casserole.
Facem acelaşi exerciţiu. Căutăm pe Google casserole şi găsim asta, foarte asemănătoare cu cassolette.
Casoleta. Dicţionarele franţuzeşti ne spun că este un accesoriu de bucătărie în care se gătesc diferite alimente. O cratiţă din diverse materiale şi, prin metonimie, casserole poate fi şi preparatul care se găteşte în acest recipient.
Căutăm şi caserolă în română, şi acestea sunt imaginile pe care le oferă Google. Recipiente cu capac, din sticlă sau din plastic, în care se păstrează alimente.
E grea povestea cu aceste două cuvinte. E clar că le folosim foarte des cu alt sens decât cele precizate în dicţionar. Mai degrabă cu sensul lui sufertaş.
Aţi auzit cuvântul, nu? Şi sufertaş e foarte interesant, vorbim despre el data viitoare'', a spus Ana Iorga.