Antena 3 CNN Actualitate AMR cere CSM să nu-şi însuşeasca Raportul Băncii Mondiale privind funcţionarea Justiţiei. AMR afirmă că raportul a fost realizat pe "surse care au dezinformat" şi cuprinde menţiuni nereale

AMR cere CSM să nu-şi însuşeasca Raportul Băncii Mondiale privind funcţionarea Justiţiei. AMR afirmă că raportul a fost realizat pe "surse care au dezinformat" şi cuprinde menţiuni nereale

2 minute de citit Publicat la 12:19 31 Oct 2014 Modificat la 12:19 31 Oct 2014
kaaa.jpg
Raportul Bancii Mondiale, intocmit pentru perioada 2007-2013, in care se regasesc concluziile referitoare la functionarea Justitiei din Romania, este contracarat de Asociatia Magistratilor din Romania. AMR respinge conținutul raportului, aratand ca datele existente in raport "nu au niciun corespondent cu sistemul pe care totuși studiul are pretenția că-l descrie într-o formulă de specialist".

Intr-un comunicat transmis Consiliului Superior al Magistraturii, AMR subliniaza ca opiniile consultantilor dovedesc o necunoastere a sistemului judiciar romanesc in toate dimensiunile sale" si s-au bazat ori pe "surse care nu au facut decat sa dezinformeze regretabil despre modalitatea in care este infaptuit actul de justitie in Romania, ori "fara implicarea consultativa concreta a celor care aveau posibilitatea si disponibilitatea de a lamuri toate intrebarile ce i-au framantat pe initiatorii proiectului".

"Simpla lectură a acestui raport, cu aparență de înscris bine documentat, a stârnit nedumerirea sistemului judiciar care, în lumina celor reținute, apare că dispune de condiții de invidiat, chiar și pentru sistemele de justiție a celor mai avansate state, condiții care i-ar permite înfăptuirea justiției la cele mai înalte standarde. Reușita sistemului, datorată profesionalismului oamenilor care își desfășoară activitatea, nu are nicio legătură cu minimul de garanții pe care statul trebuie să-l asigure acestuia. Autorii raportului vorbesc despre anumite sondaje de opinii (care nu se dovedesc a fi culese din toate mediile, așa cum ar fi fost echitabil), prezentând studii comparative cu alte țări, fără o analiză a sistemului sub toate aspectele, ignorând poate unul dintre cele mai importante criterii și anume sistemul legislativ incoerent, paralel, aflat într-o permanentă schimbare și, mai ales specificul național (numărul mare de cauze și frecvența litigiilor deduse judecății instanțelor, în detrimentul altor metode alternative, care lipsesc aproape cu desăvârșire, în soluționarea conflictelor existente între diferite părți)".

AMR considera ca CSM, institutie careia raportul menționat îi recomandă și alte atribuții, pe lângă cele stipulate de lege în prezent, are obligația de a răspunde în ce măsură înțelege sau nu să-și însușească acest document, care sunt soluțiile de viitor pentru ,,a îndrepta" mențiunile ce nu corespund realității ori situațiile prezentate partinic.

Raportul BM: DNA este o institutie cae functioneaza cvasi-independent!

In cele 192 de pagini ale Proiectului "Analiza functionala a sectorului justitiei din Romania", realizat de expertii Bancii Mondiale si finantat prin Programul Operational de Dezvoltare a Capacitatii Administrative (PODCA) 2007-2013, au fost abordate fenomene precum coruptia din Justitie, coruptia ca fenomen social, modul deficitar de functionare al CSM, IJ, DNA sau ICCJ, salariile magistratilor per/institutie, salariile avocatilor, dar si relatiile dintre acestea. Expertii au constatat ca, in ultimii ani, Romania a inregistrat progrese semnificative in eradicarea acestora fenomene si probleme, dar si faptul ca este necesara adoptarea unor masuri radicale pentru a putea vorbi de o Justitie dreapta. Expertii au aratat ca Directia Nationala Anticoruptie este o institutie care functioneaza cvasi-independent, avand propriile bugete si structuri administrative, "desi sunt inca reglementate de legi privind personalul, stabilite de Parlament". Banca Mondiala a mai retinut ca au fost create institutii pentru combaterea coruptiei, dar "se pare ca actiunile lor au fost afectate de constrangerile legale si politice, in marea parte a existentei lor".

×
x close