Asociaţia Magistraţilor din România a convocat, miercuri, Consiliul Director al organizaţiei, considerând "un lucru nefiresc şi nelalocul" său alegerea unui procuror, supus controlului ierarhic, în fruntea CSM, organism care garantează independenţa Justiţiei, informează
Mediafax.
"Asociaţia Magistraţilor din România a decis convocarea Consiliului Director pentru data de miercuri, 9 ianuarie 2013, pentru a dispune - după consultarea prealabilă a magistraţilor din România - cu privire la demersurile necesare pentru respectarea legalităţii, respectiv a tradiţiei şi cutumei instituţionale create în relativ scurta perioadă de timp în care Consiliul Superior al Magistraturii a funcţionat în actuala formă", informează AMR.
În urma alegerilor pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost desemnată cu zece voturi "pentru" şi opt "împotrivă" preşedintele Consiliului, potrivit unei comunicări oficiale. Oana Schmidt Hăineală a avut nevoie de zece voturi din 18, pentru a fi aleasă.
Totuşi, numărătoarea voturilor relevă faptul că în favoarea lui Schmidt Hăineală au votat nouă persoane, nu zece. Concret, au votat judecătorii Alina Ghica (fosta vicepreşedinte a Consiliului) şi Cristi Danileţ, alături de procurorii Oana Schmidt Hăineală, Daniel Morar, Gheorghe Muscalu, Bogdan Gabor şi Florentina Gavadia şi reprezentanţii societăţii civile, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.
Şapte judecători - Mircea Aron, Adrian Bordea, Horaţius Dumbravă, Alexandru Şerban, Adrian Neacşu, Mona Lisa Neagoe şi Marius Tudose - au renunţat la votul secret, ei cerând, de altfel, publicarea unui comunicat în care au respins informaţiile privind votul împotriva contracadidatului Oanei Schmidt Hăineală, respectiv judecătorul Mircea Aron de la Înalta Curte de Casaţie.
Şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a votat împotriva candidaturii Oanei Schmidt Hăineală.
Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a dezminţit, luni, într-un comunicat de presă, că a votat pentru Oana Schmidt Hăineală.
În şedinţa Secţiei pentru judecător a CSM, de luni, 7 ianuarie, s-a decis emiterea unui comunicat de presă având în vedere informaţiile apărute în mass-media cu privire la situaţia generată de modul de desfăşurare a procedurii de votare privind alegerea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, din 4 ianuarie. Dincolo de interdicţii legale exprese, interpretarea sistematică şi teleologică a Constituţiei şi a Legii de organizare a CSM - în opinia asociaţiei - duce fără putinţă de tăgadă la concluzia că, în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de către un preşedinte judecător.