Scut cât o autostradă, în privinţa costurilor. Amplasarea sistemului antirachetă în ţara noastră s-ar putea ridica la 3 - 4 miliarde de dolari.
România este prima ţară care a răspuns oficial invitaţiei Statelor Unite de a participa la sistemul antirachetă. Dincolo de aspectele strategice, despre care analiştii spun că sunt extrem de avantajoase pentru ţara noastră, România va trebui să acopere costurile elementelor din scutul american.
Numai sistemul de rachete cu rază lungă de acţiune costă 3-4 miliarde de dolari, au estimat surse militare, pentru
Evenimentul Zilei. Pe lângă acestea, autorităţile de la Bucureşti vor trebui să achiziţioneze şi un sistem de rachete antiaeriene sol-aer.
Mai mult, este foarte probabil să se achiziţioneze şi rachete antirachetă, cel mai probabil pentru echiparea celor două fregate deţinute de Marina română. Niciuna dintre aceste achiziţii nu a fost însă prevăzută în bugetul Armatei pentru acest an.
Iar în aceste condiţii, nu s-a spus încă nimic despre modalitatea prin care ţara noastră va plăti pentru scutul antirachetă. Nu există, încă, o decizie a SUA şi NATO în legătură cu ţările care vor participa la program, nu se ştie nici dacă va exista un sistem de plată comună a cheltuielilor sau fiecare ţară va trebui să-şi gestioneze costurile separat.
Preşedintele României a răspuns joi în şedinţa CSAT invitaţiei SUA. Mai sunt însă câţiva paşi de urmat. În perioada următoare vor avea loc negocieri pentru încheierea unor acorduri necesare, care la final trebuie să fie ratificate de Parlamentul României. Traian Băsescu a ţinut să precizeze că dezvoltarea sistemului antirachetă nu este îndreptată împotriva Federaţiei Ruse.
Preşedintele Senatului a fost anunţat de invitaţia americanilor în timpul Consiliului Naţional al PSD.
Foştii miniştri de externe spun că trebuie clarificat faptul că acest proiect nu vizează interesele de securitate ale nici unei ţări şi spun, de asemenea, că decizia privind amplasarea de elemente ale scutului antirachetă în România va spori securitatea ţării.
Antena 3