La primele ore ale dimineţii, în jurul Gării de Nord, politiştii Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei (BPR) au amendat doi conducători auto care desfăşurau activităţi de taximetrie fără forme legale. Pentru că aceştia nu aveau documentele la zi şi pentru că staţionau ori erau în cursă în Bucureşti, deşi licenţa de taximetrie figura pe raza judeţului Ilfov, acestora le-au fost confiscate colantele cu numele firmei şi aparatele de taxat.
Acţiunea de miercuri face parte dintr-un program al BPR, care se desfăşoară de la începutul acestui an, de două ori pe săptămână.
"Vizăm depistarea activităţilor ilicite de taximetrie, mai ales pe cei care acţionează în Capitală, deşi licenţele aparţin de raza altor judeţe, în special Ilfov. Avem în vedere în principal zonele Gara de Nord, Gara de Est, Colentina, Mall Vitan, Cora Pantelimon sau zona centrală, despre care ştim că sunt mai populate de către taximetrişti", explică pentru Antena3.ro Călin Lupşa, comisar-şef în cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră.
Acţiunea de verificare a taxiurilor durează aproape 10-15 minute pe o maşină şi cuprinde mai multe etape, în primul rând controlarea documentelor personale ale şoferului de taxi, dar şi ale maşinii, actele de transport. Poliţiştii Brigăzii verifică apoi aparatul de taxat, şi interiorul maşinii, unde se opresc asupra elementelor de siguranţă de care ar trebui să beneficieze clienţii, respectiv tarife şi acte.
Oamenii din provincie, străinii şi bătrânii, cel mai uşor de fraierit de taximetrişti
Lupşa adaugă pentru Antena3.ro că orele la care taxiurile apar în zona Gării de Nord sunt cele ale dimineţii, respectiv între 5 :30 şi 8 :00.
"Intre aceste ore sosesc în gară trenurile de provincie, iar printre victimele taxiurilor-pirat se află mai ales oamenii din alte oraşe, străinii, dar şi bătrânii, care nu cunosc tarifele şi formalităţile legale în care ar trebui să se încadreze activităţile de taximetrie", spune Călin Lupşa pentru Antena3.ro.
O altă zonă populată de taxiuri este cea a mall-urilor, când taximetriştii se adună în faţa complexelor comerciale în jurul după-amiezii, când oamenii se întorc de la serviciu sau seara, după 19 :00, când lumea iese de la filme.
"Taximetriştii fără forme legale mai profită şi de tineri, în zilele de la sfârşitul săptămânii, vinerea sau sâmbăta, când noaptea aceştia ies din club şi sunt puţin euforici", adaugă Lupşa pentru Antena3.ro.
Pentru a nu fi păgubiţi, el recomandă clienţilor să-şi facă o comandă telefonică pentru taxiuri, să se uite după tarifele care trebuie să fie afişate pe maşină şi de asemenea după plăcuţele de licenţă, dar să şi solicite bonul fiscal, pe care trebuie să apară datele de identificare ale şoferului, ale maşinii şi valoarea cursei respective şi care poate fi folosit ca probă pentru o eventuală sesizare la Protecţia Consumatorilor sau în instanţă.
Paula Safta, Antena3.ro