Potrivit unui comunicat al ANPC, inspectorii au verificat condiţiile de pe peroane şi din vagoane oferite consumatorilor, cât şi din unităţile de alimentație publică din incinta Gării de Nord și din vagoanele restaurant.
"Au fost controlate 6 garnituri de tren, de diferite ranguri, cu plecare din Gara de Nord, cu diferite destinaţii. Pentru aceste nereguli au fost aplicate sancțiuni în valoare de 100.000 lei şi au fost aplicate măsuri complementare de remediere a deficienţelor. S-a verificat un număr de 10 operatori economici care desfăşurau activităţi de comerţ cu produse alimentare și s-a aplicat un număr de 10 amenzi contravenționale, valoarea acestora însumând 71.000 lei", se menţionează în comunicat.
Astfel, au fost oprite definitiv de la comercializare 116 kg de produse alimentare expirate, 21 de litri de băuturi răcoritoare ca produse nesigure și 50 kg de preparate culinare fără data limită de consum.
De asemenea, s-a oprit temporar activitatea de comercializare la 4 unităţi şi unei farmacii aflate în Gara de Nord, care comercializa produse farmaceutice (creme) expirate.
"Respectul pentru consumatori, pentru drepturile acestora trebuie să fie prioritar. Lipsa apei potabile, condițiile de transport improprii, a mizeriei din vagoane, a lipsei aerului condiționat, lipsa scaunelor în zonele de așteptare a trenurilor nu trebuie să mai existe în România. Îmi doresc ca astfel de cazuri să fie din ce în ce mai izolate și să putem beneficia de condiții de transport civilizate, europene. Astfel de controale vor continua astfel încât consumatorilor să le fie respectate drepturile", a declarat Marius Alexandru Dunca, preşedinte ANPC.
Principalele abateri constatate:
A. Pe peroane:
Lipsa surse de apa potabila pe peroane
Marginile deteriorate ale peroanelor existand riscul accidentarii
Peroane neigienizate, cu resturi alimentare
Cosuri de gunoi nedebarasate
lipsa scaunelor in zona de asteptare, scaune rupte,deteriorate, murdare sau imposibil de utilizat
lipsa panourilor antifonare pentru zonele adiacente(B-dul Dinicu Golescu si Galea Grivitei)
lipsa hidrantilor sau dezafectarea acestora
lipsa unor grupuri sanitare la capat de peron si pe peron
B. In gara:
paviment cu portiuni deteriorate, cu denivelari in zonele gurilor de canalizare si a gurilor de scurgere, nematurat cu diverse resturi solide.
grupurile sanitare erau insalubre, fara amenajari pentru persoanele cu dizabilitati
informarea calatorilor privind plecarile si sosirile la statia de amplificare se facea numai in limba romana, trenurile internationale facandu-se si in limba engleza
C. In vagoane:
—vagoane murdare la exterior, cu geamuri crapate
-treptele de acces nu respectau inaltimea maxima de 20 cm, unele avand cauciucul antiderapant desprins, existand pericolul accidentarilor;
—interioarele erau neigienizate, podeaua era murdara plina de praf cu urme de lichide uscate, peretii laterali si geamurile murdare cu urme de praf, grasimi, funingine;
—banchetele erau acoperite cu plus, greu de curatat, deteriorare si murdare (urme de alimente, pete de grasimi inclusiv insecte parazite);
—grupurile sanitare erau urat mirositoare, lipsind cu desavarsire substantele dezinfectante,fara sapun lichid cu dispozitiv de dozare;
—instalatia de apa din unele grupuri sanitare era deficitara in unele cazuri sau nefunctionala
—lipsa minima a dotarii toaletelor
—geamuri ale vagoanelor blocate, cu defectiuni ale sistemului de inchidere;
—sistemul de ventilatie era necuratat, introducand praf in compartimente;
—lipsa instalatiei de aer conditionat functional in toate vagoanele;
—vagon restaurant dotat cu spatii frigorifice neigienizate, vesela din dotare neigienizata, cantar fara verificare metrologica.
D. Unitati de alimentatie publica si magazine alimentare :
—modificari organoleptice la produse ( unt ranced, ciocolata topita)
—depozitare necorespunzatoare ( nerespectarea vecinatatilor, a regimului termic)
—produse expirate ( covrigei , prajituri din 13.05.2015 si respectiv 12.06.2015)
—denumire incorecta pentru unele bauturi racoritoare si produse de patiserie in raport cu ingredientele folosite
—preturi neafisate
—mijloace de masura neverificate metrologic
—prezenta insecte pe produse si in incinta unitatii
—produse culinare care figureaza ca fiind scoase de la comercializare si care au fost gasite la vanzare
—lipsa apa curenta in grupul sanitar
—lipsa documentelor de inregistrare sanitar-veterinara/ sanitara.