Antena 3 CNN Actualitate Val de investigaţii ale Consiliului Concurenței | Amenzi de peste 32 de milioane de euro, date pentru înțelegeri între companii

Val de investigaţii ale Consiliului Concurenței | Amenzi de peste 32 de milioane de euro, date pentru înțelegeri între companii

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 23:42 13 Feb 2024 Modificat la 23:42 13 Feb 2024
electronice electrocasnice
Amenzi uriașe pentru marile companii care vând electronice și electrocasnice, după ce au făcut înțelegeri privind prețurile produselor Sursa foto: Getty Images I gorodenkoff

24 de investigații au fost declanșate anul trecut pentru posibile încălcări ale Legii concurenței, iar valoarea amenzilor s-a ridicat la 32,1 milioane de euro, adică 160 de milioane de lei. Cele mai multe amenzi au fost date pentru înțelegeri între companii.

Domeniile în care au avut loc investigațiile sunt distribuția energiei electrice, piața serviciilor bancare de creditare pentru persoanele fizice, producerea și/sau comercializarea uleiului de floarea soarelui, zahărului și untului, piața pieselor auto sau piața lucrărilor de întreținere a drumurilor naționale și autostrăzi.

Peste 56% din investigațiile declanșate în 2023 au dezvăluit înțelegeri tip cartel, spun oficialii de la Consiliul Concurenței.

Cele 14 investigații finalizate privind încălcarea Legii concurenței s-au soldat cu amenzi în valoare totală de 160 de milioane de lei.

77% dintre acestea reprezintă sancțiuni aplicate pentru înțelegeri între companii.

Topul amenzilor

  • 123 milioane lei (25 milioane euro) pentru SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A, pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile.
  • 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro) pentru companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania și Tema Energy, pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.
  • 14,3 milioane lei (aprox. 2,9 milioane euro ) pentru companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, pentru că au refuzat să ofere acces la unele informații în timpul inspecțiilor inopinate derulate în cadrul investigației privind posibile înțelegeri de stabilire a prețurilor pe piața producției și comercializării de unt.

În 2023 au fost organizate 20 de inspecții inopinate, cele mai multe din ultimii ani. Au fost inspectate 75 de companii și 90 de sedii.

”Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale analizate.

La sfârșitul anului 2023, Consiliul Concurenței avea în derulare 54 de investigații privind posibila încălcare a Legii concurenței, din care 44% vizează înțelegeri de tip cartel”, precizează Consiliul Concurenței.

×
Parteneri
x close