Debutul pandemiei a adus românilor instituirea stării de urgență. Ieșirile din locuințe în afara orelor stabilite prin ordonanțele militare au devenit acțiuni pasibile de amenzi și dosare penale.
Doar pe parcursul stării de urgență autoritățile au aplicat peste 300.000 sancțiuni contravenționale.
"De departe, cel mai grav abuz săvârșit de autorități, constatat CCR, îl reprezintă amenzile contravenționale pentru persoanele care nu respectă restricțiile de circulație în starea de urgență. Au fost peste 330 mii de amenzi. Din nefericire, doar 100 de mii au fost corectate în instanță, restul au rămas în vigoare", constată avocatul Gheorghe Piperea.
Starea de urgență a încetat la jumătatea lui mai 2020, fiind înlocuită de starea de alertă. Restricțiile, însă, au rămas iar autoritățile au continuat să aplice amezi.
Cuantumul sancțiunii este la îndemâna agentului constatator, astfel că au fost date amenzi diferite pentru fapte similare și s-a ajuns la situația în care un bunic ieșit cu copilul în fața blocului a fost amendat cu 5.000 lei.
În total, pe parcursul anului de pandemiei, structurile poliției române au aplicat 644.602 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 163.663.975 lei. 934 de cauze au fost clasate.
Au fost trimiși în judecată 41 de oameni iar 872 dosare au rămas nesoluționate.