Șeful sindicatului ”reprezentativ” de la Operă, Leonard Pădureț a fost plătit ani la rândul cu 7.000 de lei lunar fără a face nimic în Opera Națională București. Sinecura a fost creată cu dedicație chiar de fostul director interimar Fănel Ignat, aflat în prezent în centrul unui scandal de proporții.
Gruparea Ignat-Pădureț a pregătit un întreg arsenal de presiuni disperate asupra Ministerului Culturii fix pentru a-și păstra ei privilegiile în ONB și pentru a ține instituția nereformată.
Fostul director interimar al Operei Naționale București (ONB) Fănel Ignat l-ar fi numit pe șeful sindicatului Operei, Leonard Pădureț ”șef al unei partide de trombon care nu există” după care ar fi înființat un post tip sinecură prin intermediul căruia Leonard Pădureț a încasat lunar 7.000 lei net, ”fără a face nimic”.
Detaliile apar într-un articol publicat în ziarul Cotidianul încă din 2021, când la conducerea ONB se afla Fănel Ignat, baritonul care se află astăzi în centrul unui scandal sexual de proporții care implică inclusiv folosirea discreționară a funcției pentru a-și ajuta amanta.
Iată ce scria presa despre legătura dintre Leonard Pădureț și Fănel Ignat: directorul l-a numit pe Pădureț să conducă un departament fără obiect de activitate.
”Managerul Ignat Fănel l-a numit pe Leonard Pădureț, prin decizie managerială, șeful departamentului de implementare al programului de management. Începând cu acea dată, liderul de sindicat Pădureț a fost plătit să conducă un departament fără obiect de activitate, deoarece Ignat Fănel este manager interimar și nu implementează un program de management. Numirea este o sinecură evidentă, liderul sindical primind astfel aproximativ 7.000 lei lunar (net) fără a face absolut nimic în cadrul Operei Naționale București. Poate fi însă găsit în permanență în biroul “sindicatului reprezentativ”, asigurând “susținerea colectivului” pentru managerul interimar Ignat Fănel”, se arată într-un articol publicat de Cotidianul în 2021.
Miza reorganizării Operei Naționale București (ONB) în Opera Națională Română este imensă pentru Leonard Pădureț. Sindicatul pe care îl conduce și-ar putea pierde reprezentativitatea în instituție. Prin urmare, demersul inițiat de Guvern, pentru înființarea Operei Naționale Române se confruntă cu o opoziție gălăgioasă din partea sindicatului FAIR-MediaSind.
Leonard Pădureț a „trombonit” conducerea ONB: a fost plătit o perioadă îndelungată fără să emită nici măcar un sunet la instrumentul trombon
Pădureț a fost reîncadrat ca șef compartiment trombon din cadrul Studioului Experimental de Opera București, se arată într-un articol publicat în ziarul Cotidianul. Jurnalistul arată că studioul nu are orchestră proprie, prin urmare Leonard Pădureț a fost încadrat ca șef al unei partide de trombon care nu există, în cadrul unei orchestre fictive. Leonard Pădureț a fost plătit o perioadă îndelungată fără să emită nici măcar un sunet la instrumentul trombon, iar decizia de reintrare în activitate a aparținut chiar fostului director interimar de la Operă, Fănel Ignat.
Sindicatul condus de Pădureț s-ar confrunta cu o hemoragie de membri, în timp ce sindicatul orchestrei Operei Naționale București și-ar fi dublat, recent, numărul de sindicaliști. Cele două sindicate au păreri diametral opuse față de proiectul de HG prin care Opera Națională București se va transforma în Opera Națională Română.
Artiștii din orchestra Operei ar fi însă foarte deranjați de faptul că Leonard Pădureț și-a păstrat toate privilegiile în cadrul instituției fără să participe măcar o dată la actul artistic sau managerial. Surse din ONB arată că Fănel Ignat, fostul director de la Operă, l-ar fi trimis pe liderul sindical Leonard Pădureț ani de zile într-un centrul de formare profesională. Pregătirea însă nu s-a concretizat în nici un fel, pentru că, așa cum scria și presa în 2021, Pădureț deși era plătit, nu a scos niciodată un sunet din trombon.
Miza opoziției gălăgioase din partea sindicatului condus de Pădureț ar fi blocarea demersului guvernamental de reorganizare a ONB prin comasarea cu ”Tinerimea română”, în primul rând pentru a-și păstra privilegiile și relevanța sindicală în cadrul ONB, dar și pentru a facilita revenirea la conducerea ONB a directorului Fănel Ignat.
În contrapondere celălalt sindicat din ONB, Sindicatul Orchestrei Operei Naționale București pune degetul fix pe rană: "luările radicale de poziție pe acest subiect se datorează intereselor personale sau temerii ca sindicatul Fair își va pierde statutul de sindicat reprezentativ în urma fuzionării".