Înșelătoria începe printr-un email primit care conține un link periculos.
Odată accesat acel link, victima este direcționată către o versiune fictivă a platformei ChatGPT, unde sunt prezentate oportunități financiare atrăgătoare de până la 10.000 dolari pe lună.
După o serie de întrebări privind veniturile actuale, falsul ChatGPT, solicită verificarea faptului că răspunsurile provin de la o persoană reală, prin introducerea unei adrese de email și a unui număr de telefon valide.
La scurt timp, un reprezentant contactează telefonic victima pentru a-i descrie modalitățile de câștig rapid prin piața de criptomonede, petrol și acțiuni internaționale, cu o investiție minimă de 250 euro.
Citește și: O nouă metodă de fraudă în România te lasă fără bani în cont. Cele 10 măsuri care te pot salva
Companiile, instituțiile sau băncile nu trimit, în general, mail-uri prin care ne spun să ne investim banii.
Atunci când primim mail-uri prin care ni se promit câștiguri uriașe în urma investițiilor cripto sau la bursă, trebuie să înțelegem că poate fi vorba despre o tentativă de fraudă online.
În cazul în care cei care păcălesc oamenii pe internet sunt prinși, aceștia pot face ani grei de închisoare.
"Frauda informatică sau înșelăciunea duc la închisoare de cel puțin 8 ani, cu executare", a declarat Adrian Cuculis, avocat.
Cei care doresc să testeze aplicația oficială ChatGPT și abilitățile sale de a genera texte pe baza inteligenței artificiale o pot face numai pe site-ul oficial.