Cu toate că, în 2019, Nicușor Dan o critica pe Gabriela Firea că a fost luată din nou prin surprindere de ambrozie, nici acum, în timpul mandatului său nu au fost luate măsuri în acest sens.
Rareș Simu, medic specialist imunolog și alergolog, a explicat, într-o intervenție la Antena 3, cum ne dăm seama și ce trebuie să facem dacă suntem alergici la ambrozie.
”Știm despre ambrozie că are unul dintre cele mai agresive polenuri și, cu cât concentrația acestui tip de polen este mai mare, cu atât riscurile și pentru cei care sunt deja alergici la acest polen sau și pentru cei care nu sunt alergici sunt mai mari. Pentru cei care nu sunt alergici, aceștia pot să se sensibilizeze la acest tip de polen prin expunere repetată și expunere în cantități mari.
Diagnosticarea acestui tip de alergie se face fie prin analize direct, clinic, adică teste cutanate, fie prin analize in-vitro, adică prin analize de sânge. Aceste două tipuri de analiză pun în evidență sensibilizarea organismului la acest tip de polen de ambrozie.
Există două tipuri de tratamente pentru pacienții alergici, în general, și, în particular, pentru cei care sunt alergici la acest tip de polen. Sunt tratamentele simptomatice, care se fac în timpul sezonului și care țin sub control manifestările alergiei la ambrozie, care pot să fie pe partea respiratorie superioară sau la nivelul ochilor, adică rinita alergică sau conjunctivita alergică, fie pe căile repiratorii inferioare, deci se manifestă astmul alergic.
Pentru acest tip de patologie există medicamente care pot să țină sub control simptomele, medicamente de tipul antistamicelor sau corticosteroizi, fie topici, prin spray-uri aplicate sau, chiar în cazurile mai grave, corticoterapie sistemică”, a spus medicul Rareș Simu.