"Lucrurile sunt foarte clare. Poziţia Ungariei nu s-a schimbat. Aderarea României şi Bulgariei la zona Schengen constituie una dintre cele mai importante priorităţi ale preşedinţiei Ungariei. Şi noi mobilizăm toate energiile, forţele noastre în vederea realizării cu succes a acesteia în martie. Nimic nu s-a schimbat din poziţia Ungariei. În privinţa interviului DPA, nu ştiu ce s-a întâmplat, trebuie să fie o interpretaţie greşită", a declarat ambasadorul.
"În ceea ce priveşte problemele rezolvate sau nerezolvate, acest lucru depinde de evaluarea din partea Bruxelles-ului şi cred că acest lucru va fi făcut în ianuarie sau februarie. În ceea ce priveşte poziţia politică a preşedinţiei Ungariei, acest lucru nu s-a schimbat", a mai spus Füzes Oszkár.
Amasadorul Ungariei: Sprijinim aderarea la termen a României
Cât priveşte şansele ca România să adere la termen, ambasadorul Ungariei susţine că ţara noastră este pregătită să facă acest pas, din punct de vedere tehnic.
"Eu cred că la nivelul experţilor din ianuarie sau din februarie toată lumea va vedea că România este gata să adere la Spaţiul Schengen. (...) Dacă este vorba de probleme tehnice, eu cred că România este gata. Dacă este vorba de aşa-zisele probleme politice, eu cred că acest lucru nu are legătură cu condiţiile tehnice. Dacă condiţiile tehnice sunt îndeplinite, România trebuie să fie în zona Schengen în martie", a spus oficialul.
Füzes Oszkár a mai subliniat faptul că Ungaria sprijină România pentru ca acele state membre UE care sunt sceptice cu privire la intrarea în Schengen - cum ar fi Franţa sau Germania - să îşi schimbe opinia.
"Imaginea României trebuie să fie îmbunătăţită. Dacă România are nevoie de acest lucru, noi va sprijinim", a adăugat ambasadorul Ungariei.
Precizările vin în contextul în care agenţia de presă germană DPA a relatat, joi, că ministrul de Interne al Ungariei, Sandor Pinter, ar fi afirmat că aderarea României şi Bulgariei la Schengen a fost amânată. Informaţia a fost dezminţită ulterior de către purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, potrivit căruia Sandor Pinter nu a dat nicio declaraţiei agenţiei respective.
O decizie în privinţa aderării României la Spaţiul Schengen ar trebui luată în luna martie. La sfârşitul anului trecut, Franţa şi Germania au cerut amânarea aderării României şi Bulgariei. Aderarea ţării noastre în martie 2011 este considerată de guvernele celor două ţări prematură.