Antena 3 CNN Actualitate Ambasadorul Mihnea Constantinescu a murit la 57 de ani

Ambasadorul Mihnea Constantinescu a murit la 57 de ani

4 minute de citit Publicat la 10:39 18 Noi 2018 Modificat la 10:39 18 Noi 2018
o_1csivhjrepse10naaq75qpu1n8.jpg

Ambasadorul Mihnea Constantinescu, unul dintre cei mai respectați diplomați ai României, a încetat din viață la 57 de ani, într-un spital din Nisa. 

Fostul diplomat a fost şef de cabinet al prim-miniştrilor Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu.

„E o veste proastă pentru tot ceea ce înseamnă corpul diplomatic românesc. Domnul Mihnea Constantinescu a fost unul dintre cei mai respectați ambasadori, de o mare calitate profesională, echilibru și interes deosebit de a promova interesele României, indiferent de culoarea politică a partidelor care erau la guvernare. E o pierdere foarte grea, vom lua toate măsurile pentru repatrierea lui”, a spus ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, în exclusivitate la Antena 3.

„Este omul care a avut o contribuție vitală la marile dosare pe care România le-a negociat în plan extern și faptul că a fost de-a dreapta premierilor în momente grele, Mihnea Constantinescu era de fiecare dată omul pe care te puteai baza, omul care nu s-ar fi aruncat cu un punct de vedere nedocumentat”, a declarat realizatorul Antena 3 Adrian Ursu după moartea diplomatului. 

Casa Regală deplânge dispariția lui Mihnea Constantinescu

Mihnea Constantinescu a fost un ilustru funcţionar public al României de astăzi, puţini sunt cei care au servit statul român cu atâta abnegaţie şi răbdare, a afirmat Custodele Coroanei Române, Margareta, într-un mesaj de condoleanţe transmis, duminică, la moartea fostului ambasador.

"Am aflat cu nesfârşită tristeţe despre dispariţia prematură şi neaşteptată a ambasadorului Mihnea Constantinescu. Pentru douăzeci de ani, el a fost un mare sfătuitor al Regelui Mihai şi al meu, dar şi un prieten de neînlocuit. A început, cu mulţi ani în urmă, primele vizite NATO ale tatălui meu, alături de Jonathan Eyal, Simina Mezincescu, Mihnea Motoc şi Constanţa Iorga. A fost unul din cei mai constanţi şi mai solizi, mai discreţi şi mai profesionişti membri ai Casei mele", se arată în mesajul Custodelui Coroanei Române.

În mesajul citat se mai subliniază faptul că Mihnea Constantinescu a fost o personalitate respectată de întreaga familie regală. "Regele Mihai a avut profundă simpatie şi încredere în Mihnea, pe care l-a decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Comandor, cu Decoraţia Regală Nihil Sine Deo şi cu Crucea Casei Regale a României. A fost membru al Consiliului Regal şi o respectată personalitate în întreaga noastră familie. Începând cu 5 decembrie 2017, Mihnea a fost unul dintre cei trei consilieri regali personali ai mei. Mihnea a fost fără întrerupere alături de noi, în momente grele şi în momente fericite", a adăugat Majestatea Sa Margareta.

Totodată, ea a subliniat rolul important pe care l-a avut Mihnea Constantinescu în politica externă. "Ambasadorul Mihnea Constantinescu a fost un ilustru funcţionar public al României de astăzi. Puţini sunt cei care au servit statul român cu atâta abnegaţie şi răbdare, cu atâta decenţă, într-un sistem caracterizat adesea de contrariul calităţilor lui. Politica externă a ţării noastre îi datorează mult, ca şi legătura României cu Republica Moldova. Sistemul guvernamental a avut în Mihnea un stâlp de rezistenţă. Niciodată excesiv de optimist, niciodată înfrânt de veşti proaste sau de clipe de deznădejde, Mihnea a plecat la ceruri discret, aşa cum a trăit, atent să nu stânjenească pe nimeni cu prezenţa lui. Principele Radu şi cu mine trimitem familiei îndoliate gândurile cele mai bune şi compasiunea noastră!", a mai declarat Custodele Coroanei Române.

Tăriceanu regretă dispariția fostului său șef de cabinet

 

Regretele Adrianei Săftoiu

"De fiecare dată când i-am cerut ajutorul, Mihnea era acolo. Eram numită director de cabinet al ministrului Transporturilor, după ce îmi încheiasem mandatul de purtător de cuvânt în guvernul Radu Vasile. Una era să fii purtător de cuvânt, alta director de cabinet. "Am apelat la Mihnea. Ne-am văzut la Ministerul de Externe, unde era director de cabinet al ministrului. Mi-a oferit un material clar, concis unde era descris in detaliu ce are de făcut un director de cabinet".
Apoi am făcut interviul despre presă, despre cum trebuie să fie un purtător de cuvânt, despre el si prezența lui alături de politic. Mi-a spus "...sunt diplomat si nu am voie să fac politică". L-am întrebat care a fost momentul de care își amintește cu placere.
MC: Există ceva care mi-a rămas undeva la suflet, un moment istoric, acela de a prezenta la radio în numele Guvernului recunoașterea Republicii Moldova, în august 1991. A fost imediat după ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de independență. Am prezentat poziția asta și simțeam că trece istoria prin vocea mea. E ceva, nu?" (Vocile puterii, 2007)
Da, Mihnea, istoria a trecut de multe ori, în ultimii 30 de ani, "prin vocea ta".
@ De fiecare dată când i-am cerut ajutorul, Mihnea era acolo. Eram numită director de cabinet al ministrului Transporturilor, după ce îmi încheiasem mandatul de purtător de cuvânt în guvernul Radu Vasile. Una era să fii purtător de cuvânt, alta director de cabinet. "Am apelat la Mihnea. Ne-am văzut la Ministerul de Externe, unde era director de cabinet al ministrului. Mi-a oferit un material clar, concis unde era descris in detaliu ce are de făcut un director de cabinet". Apoi am făcut interviul despre presă, despre cum trebuie să fie un purtător de cuvânt, despre el si prezența lui alături de politic. Mi-a spus "...sunt diplomat si nu am voie să fac politică". L-am întrebat care a fost momentul de care își amintește cu placere. MC: Există ceva care mi-a rămas undeva la suflet, un moment istoric, acela de a prezenta la radio în numele Guvernului recunoașterea Republicii Moldova, în august 1991. A fost imediat după ce Parlamentul de la Chișinău a adoptat Declarația de independență. Am prezentat poziția asta și simțeam că trece istoria prin vocea mea. E ceva, nu?" (Vocile puterii, 2007) Da, Mihnea, istoria a trecut de multe ori, în ultimii 30 de ani, "prin vocea ta"", a scris Adriana Săftoiu, pe Facebook.

×
x close