Ministerul de Externe primește tot mai multe informații care ar contura ideea că acest atac a fost pus la cale de către guvernul din Iran, astfel încât se cer explicații de la autoritățile din Teheran cu privire la acest fapt.
Ambasadorul Iranului în București a fost chemat la Ministerul de Externe pentru a da explicații în legătură cu aceste acuzații, acuzații care au fost lansate încă de duminică de către premierul din Israel.
„România condamnă cu fermitate atacul cu dronă, absolut inacceptabil, comis asupra vasului „Mercer Street”, care s-a soldat cu pierderea vieții comandantului navei, cetățean român, care a căzut demn la datorie.
Având în vedere elementele prezentate de partenerii internaționali ai României cu privire la faptul că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran, România solicită prezentarea de explicații de către autoritățile iraniene, fără întârziere, și își rezervă dreptul de a acționa în consecință, alături de partenerii săi internaționali, pentru un răspuns adecvat. Ambasadorul Republicii Islamice Iran la București a fost convocat de urgență la MAE român în acest scop”, a transmis MAE.
Autoritățile de la Teheran au transmis că aceste acuzații nu au fundament și că ar fi de fapt un joc de atribuire a unei vinovății, așa cum s-ar mai fi întâmplat și altă dată.
SUA și Marea Britanie acuză Iranul că a atacat cu drone petrolierul israelian
Statele Unite sunt sigure că Iranul a comis atacul criminal asupra unui petrolier operat de un miliardar israelian în marea Omanului, în care și-a pierdut viața și un român, a anunţat duminică secretarul de stat Antony Blinken, alăturându-se Israelului şi Regatului Unit.
Joi, petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu dronă în marea Omanului.
Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic care lucra pentru societatea de securitate Ambrey şi un membru al echipajului român, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o societate internaţională cu sediul la Londra aflată în proprietatea lui Eyal Ofer.
Nimeni nu a revendicat atacul respectiv, despre care s-a crezut inițial că este un act de piraterie.
Ulterior s-a dovedit că o încărcătură explozivă, purtată cel mai probabil de una sau mai multe drone au detonat puntea de comandă a petrolierului, creând o gaură în aceasta.
Incidentul din 27 iulie care a deteriorat petrolierul aflat în proprietate japoneză sub pavilion liberian, a fost primul atac soldat cu morți asupra transportului comercial din regiune.
Statele Unite sunt sigure că Iranul a comis atacul criminal asupra unui petrolier operat de un miliardar israelian în marea Omanului, în care și-a pierdut viața și un român, a anunţat duminică secretarul de stat Antony Blinken, alăturându-se Israelului şi Regatului Unit.
”După ce am trecut în revistă informaţiile la dispoziţia noastră, suntem siguri că Iranul a comis acest atac, care s-a soldat cu două victime nevinovate, utilizând drone cu explozibili, o armă criminală din ce în ce mai utilizată în regiune”, a precizat Blinken într-un omunicat.
Washingtonul ”se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de ea pentru o replică adecvată şi iminentă”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.
”Nu există nicio justificare pentru acest atac, care urmează după o serie de atacuri şi comportamente agresive”, a subliniat secretarul de stat american.