Sunt vizați românii care călătoresc frecvent în Statele Unite.
Potrivit ambasadei, persoanele eligibile sunt contactate în această perioadă prin e-mail.
Sursa citată precizează că următoarele categorii pot fi eligibile pentru solicitarea de viză fără interviu:
- copiii cu vârsta sub 14 ani, dacă un părinte deține viză
- persoanele care au împlinit 80 de ani și peste această vârstă
- persoanele care își reînnoiesc aceeași categorie de viză expirată în ultimii 4 ani sau pe cale să expire
- persoanele care solicită pentru prima dată vize de lucru pe bază de petiție sau vize de studiu F, M sau J (academic) și care au călătorit anterior în SUA cu o viză sau cu o aplicație ESTA
Persoanele care solicită o viză fără interviu trebuie să fie prezente fizic în România, inclusiv copiii cu vârsta sub 14 ani.
Secția Consulară a Ambasadei SUA își rezervă dreptul de a solicita prezența la interviu, după evaluarea solicitării de viză trimise prin curier.
Ce trebuie să facă cei care solicită prima dată o viză pentru SUA
Cei care solicită pentru prima oară o viză turistică trebuie să prezinte mai multe documente justificative, să plătească o taxă de peste 850 de lei și să aștepte un răspuns timp de până la 29 de zile calendaristice.
"Dacă solicitați o viză din categoria B-1/B-2 (afaceri/turism), trebuie să demonstrați unui ofițer consular că îndepliniți criteriile pentru eliberarea unei vize în conformitate cu Legea imigrării și a cetățeniei.
Secțiunea 214 (b) a acestei legi pornește de la premisa că fiecare solicitant al unei vize din categoria B-1/B-2 este un prezumtiv imigrant", precizează ambasada.
Solicitantul de viză trebuie să infirme această prezumție (că ar vrea, de fapt, să emigreze, nu să viziteze SUA) aducând dovezi că:
- scopul călătoriei în Statele Unite este pentru o vizită temporară, cum ar fi în interes de afaceri, personal sau pentru tratament medical
- solicitantul intenționează să rămână în Statele Unite o perioadă determinată și limitată de timp
- dispune de fondurile necesare pentru a-și acoperi cheltuielile pe durata șederii în Statele Unite
- are o reședință în afara Statelor Unite, precum și orice alte legături sociale sau economice care demonstrează motive întemeiate pentru a părăsi spațiul Statelor Unite după terminarea vizitei.
Ce documente trebuie să aducă solicitantul de viză la ambasadă
Un solicitant de viză de afaceri/turism în SUA trebuie să plătească taxa de viză și să aducă următoarele documente
- un formular electronic de solicitare a vizei temporare (DS-160)
- un pașaport valabil pentru călătoria în Statele Unite cu o dată de valabilitate care să depășească cel puțin cu șase luni perioada intenționată pentru șederea în SUA
- o fotografie cu dimensiunea de 51 x 51 mm făcută în ultimele șase luni, într-un format precizat pe site-ul ambasadei
Dacă în pașaportul solicitantului sunt incluse una sau mai multe persoane, fiecare persoană care dorește viză trebuie să depună propria solicitare (să completeze propriul formular DS-160).
În plus, solicitantul trebuie să aibă confirmarea programării la interviu.
El poate aduce orice alte documente justificative care susțin informațiile prezentate ofițerului consular. În această categorie intră:
- dovezi ale veniturilor realizate, taxele și impozitele plătite, dovezi ale proprietăților sau afacerilor deținute
- itinerarul călătoriei și/sau alte explicații cu privire la călătoria planificată
- scrisoare din partea angajatorului solicitantului, care să detalieze funcția, salariul și durata angajării solicitantului, durata aprobată a concediului, precum și scopul profesional, dacă este cazul, al călătoriei în Statele Unite.
Pentru viza turistică, taxa este de 185 de dolari, sau 851 de lei iar detalii despre cum se poate face plata se găsesc aici.