Amazon a eliminat aceste cărţi în format electronic după ce site-ul de informaţii din domeniul tehnico-ştiinţific The Kernel a publicat o listă cu aceste volume care se găsesc în oferta companiei.
Însă Amazon nu este singura companie care are în ofertă astfel de cărţi, magazinele online WHSmith, Kobo şi Barnes & Noble comercializând şi ele volume cu teme similare.
BBC informează că în magazinul online al Amazon funcţia de căutare sugerează în mod automat subiecte explicite utilizatorilor care scriu cuvinte cheie aparent inofensive - fără o prealabilă verificare a vârstei clientului.
Contactat de BBC, Amazon nu a dorit să facă niciun fel de comentarii, însă a confirmat eliminarea din oferta Kindle Store a volumelor listate de The Kernel.
Astfel de titluri pot fi găsite în secţiunea dedicată pe site-uri autorilor care doresc să-şi publice singuri cărţile. Companiile obţin un anumit procent din vânzările care se fac prin intermediul magazinelor lor online.
Potrivit BBC, distribuitorii se pot face vinovaţi de încălcarea legii pentru că permit comercializarea unor astfel de conţinuturi fără un mecanism de protecţie.
Pe Amazon, ghidul dedicat autorilor care vor să-şi publice singuri cărţile arată că "nu se acceptă pornografia sau descrierile ofensatoare ale unor acte sexuale explicite". "Ceea ce înţelegem prin 'ofensator' este probabil ceea ce înţelegeţi şi dumneavoastră", se arată în acelaşi ghid.
Unii specialişti sunt, însă, de părere că eliminarea anumitor titluri din oferta Amazon ar putea fi echivalentă cu o "cenzură", fiind vorba doar de ficţiuni erotice, cu personaje false, potrivit site-ului OnTheMedia.org.