Antena 3 CNN Actualitate Alpinistul Horia Colibăşanu a cucerit ?Acoperişul Lumii?

Alpinistul Horia Colibăşanu a cucerit ?Acoperişul Lumii?

Alpinistul Horia Colibăşanu a cucerit ?Acoperişul Lumii?
20 Iun 2007   •   22:47
(VIDEO) S-a întors cu bine acasă, după ce a cucerit vârful Dhaulagiri din Himalaya, al şaptelea ca înălţime din lume. Alpinistul român Horia Colibăşanu a vorbit, miercuri, pentru prima oară despre experienţa de pe "acoperişul lumii". A mărturisit că a efectuat această ascensiune în stil alpin, fără şerpaşi şi fără butelii de oxigen. Horia Colibăşanu are 30 de ani şi practică alpinismul de mai bine de zece ani. Anul acesta, a ajuns la cea de-a cincea expediţie majoră din carieră. Obiectivul: cucerirea vârfului Dhaulagiri din Himalaya, situat la o altitudine de 8.167 de metri.

Înainte să înceapă urcuşul, alpiniştii au respectat tradiţia localnicilor. Şi-au sfinţit echipamentele şi au invocat zeii să-i apere de pericole. Ascensiunea a durat mai bine de o lună şi nu a fost deloc uşoară. La înălţime, vremea nu a fost prea prietenoasă, iar vântul şi zăpada viscolită le-au dat de furcă alpiniştilor. Pericolul ameninţa la fiecare pas. Însă, pe traseu, au avut parte şi de vreme bună, care le-a permis chiar să facă puţină plajă. O dată cu altitudinea, frigul le-a pătruns până în oase alpiniştilor. Din 7 membri ai expediţiei, trei au renunţat pe traseu.

Partea finală a ascensiunii a fost cea mai dificilă. Alpiniştii au avut de înfruntat un perete aproape vertical, unde cea mai mică greşeală le putea fi fatală. La mică distanţă de vârf, Horia şi colegii de expediţie au descoperit că muntele nu iartă. După aproape o lună de ascensiune, cei patru alpinişti au ajuns în vârf, la 8.167 de metri.

Expediţia multinaţională a continuat cu încercarea de escaladare a vârfului Annapurna, de peste 8.000 de metri. Vremea nefavorabilă i-a făcut însă pe alpinişti să renunţe, când mai aveau mai puţin de 500 de metri până în vârf. Alţi alpinişti au plătit cu viaţa.

Curajul de care a dat dovadă şi realizările de până acum i-au atras lui Horia aprecierea alpiniştilor cu vechime. Deşi expediţia l-a costat peste zece mii de dolari, Horia şi-a acoperit singur cheltuielile. Este decis să continue şi şi-a propus să cucerească şi alte vârfuri Himalayene. Bărbatul are şi o neîmplinire, aceea că alpinismul nu este suficient cunoscut în rândul tinerilor. De aceea, lucrează la un film despre expediţiile de până acum, prin care vrea să popularizeze această frumoasă pasiune.

IMAGINI CU HORIA COLIBĂŞANU -


Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close