"La acest moment Paul de România se află în Malta. În baza aceluiași mandat european de arestare, procedura a fost reluată. A fost un termen de judecată (...) unde s-a decis arestarea preventivă a acestui fugar până pe data de 9 mai, hotărâre care, desigur, poate fi contestată. Intuiesc că va fi contestată.
De asemenea, fac precizarea că solicitarea făcută de echipa fugarului de a fi eliberat pe cauțiune a fost respinsă. Ministerul Justiției și instanța de executare vor face toate diligențele pentru ca acest fugar să fie întors în țară”, spune Alina Gorghiu.
Ea precizează că autoritățile române vor comunica, până pe data de 9 mai, mandatul de arestare, tradus în engleză și în malteză.
"Ne vom asigura că vom deschide dialog cu autoritățile din Malta și că vom avea un dialog constant. După sărbători voi încerca inclusiv un dialog la nivel de ministru cu omologul meu din Malta pentru a discuta despre maniera în care vom putea coopera judiciar în materie penală, fără să facem acte de imixtiune în actul de justiție.
Acest lucru îl precizez de fiecare dată, pentru că nu putem interveni în justiția niciunui alt stat. Nu am avut niciun fugar, nici în 2023, nici în aceste luni din 2024. Deci nu putem să spunem că avem o practică. Dimpotrivă. De aceea cred că este imperios necesar să discutăm cu autoritățile din Malta pentru a putea stabili parametri în care vom putea colabora în viitor. Sunt convinsă că Justiția din Malta e făcută la standarde europene și că vor ține cont de toate argumentele pe care instanța de executare le va furniza.
Proactiv, vom actualiza condițiile de detenție prin ANP, față de cele pe care le-am comunicat instanței din Franța, și le vom pune la dispoziție autorităților din Malta”, încheie Gorghiu.
Paul de România a fost condamnat definitiv la trei ani și patru luni de închisoare pentru cumpărare de influență și complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ferma Băneasa.