Antena 3 CNN Actualitate Alimentul pe care îl mănânci la fiecare masă e o minciună. Hrana pe care o crezi sănătoasă te poate îmbolnăvi de cancer

Alimentul pe care îl mănânci la fiecare masă e o minciună. Hrana pe care o crezi sănătoasă te poate îmbolnăvi de cancer

O.P.
1 minut de citit Publicat la 08:14 19 Mar 2012 Modificat la 08:14 19 Mar 2012
Alimentul pe care îl mănânci la fiecare masă e o minciună. Hrana pe care o crezi sănătoasă te poate îmbolnăvi de cancer
Reprezentanţii ANPC spun că producătorii de produse de panificaţie recurg la introducerea aditivilor alimentari în reţeta pâinii pentru a-i da acesteia un aspect şi gust diferit faţă de pâinea obţinută în casă.

Pâinea conţine până la 34 de aditivi alimentari.
Chiar dacă pâinea este alimentul de bază al românilor, medicii nutriţionişti ne recomandă să o mâncăm cu moderaţie, deoarece din cauza aditivilor alimentari riscăm să avem probleme cu rinichii şi chiar să ne îmbolnăvim de cancer.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicospchi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, este de părere că piaţa românească de panificaţie este invadată de E-uri pentru că legea permite acest lucru, chiar dacă o parte dintre aceşti aditivi alimentari ne pun sănătatea în pericol. "Un astfel de exemplu este bromatul de potasiu - E 924 - care duce la apariţia senzaţiei de greaţă, vărsături, diaree sau apariţia diverselor dureri, odată ce este ingerat", a declarat, pentru gandul.info, medicul nutriţionist.



Cisteina, glutationul şi sulfatul de sodiu sunt alte E-uri care se găsesc în alimentul de bază al românilor. "Sulfatul de sodiu - E 514 - afectează vezica biliară, lactatul de calciu - E 327 - prezintă printre efecte adverse stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală, acidul fumaric - E 297, acidul acetic - E 260 şi cancerigenul acid citric E 330. În total, într-o pâine regăsim până la 34 de E -uri", mai spune medicul Mencinicopschi.

Nutriţioniştii spun că pe piaţa românească nu există vreun sortiment de pâine care să nu conţină E-uri, astfel că pentru a preveni intoxicarea organismul cu aditivi alimentari, specialiştii ne recomandă să citim cu atenţie eticheta. "Calitatea şi tradiţionalitatea pâinii depind şi de tehnologia de fabricaţie. Ca urmare a deprecierii calităţilor de panificaţie ale grâului, în ultima vreme se utilizează, pentru fabricarea pâinii, din ce în ce mai mult amelioratori de panificaţie, fapt ce ne afectează sănătatea", indică prof. dr. Mencinicopschi, citat de Mediafax.



×
x close