Alimentele se vor scumpi până la sfârşitul anului cu până la 20%. Cotidianul Gândul scrie că scumpirea materiei prime, a utilităţilor şi creşterea TVA sunt cauzele principale ale creşterilor de preţuri. Diferenţele de preţ de la un judeţ la altul sunt foarte mari pentru produse similare.
Cea mai ieftină carne de pasăre se găseşte la Cluj - 5 lei kilogramul -, în timp ce vasluienii o găsesc în magazine cu 14 lei pe kilogram. Locuitorii din Harghita cumpără cea mai ieftină carne de vită şi porc, în Constanţa se găseşte cea mai ieftină telemea, în timp ce la Covasna ouăle au cel mai mare preţ.
Statisticile mai arată că în pieţele din Braşov pot fi găsiţi cei mai ieftini cartofi, cu 0,8-1,2 lei pe kilogram, în timp ce locuitorii din Mehedinţi dau pe un kilogram de cartofi până la de trei ori mai mult.
Pentru un litru de lapte, bucureştenii plătesc până la 4 lei, în timp ce în aproape 20 de judeţe preţul laptelui, în pieţe, este cuprins între 2 şi 2,5 lei pe litru.
Roşiile cele mai ieftine pot fi găsite în judeţul Timiş, în timp ce locuitorii din Bistriţa Năsăud plătesc chiar şi de 3 ori mai mult pentru un kilogram de tomate.
Chiar dacă preţurile la alimente sunt, în unele judeţe, destul de mari, producătorii anunţă noi scumpiri până la sfârşitul anului. Cele mai mari majorări de preţuri sunt anunţate la pâine şi lactate. Pâinea s-ar putea scumpi cu 5-14%, iar lactatele cu 10-12%.
Şi carnea de pasăre s-ar putea scumpi cu 5-6%. Majorarea TVA, scumpirea materiei prime şi a utilităţilor sunt principalele motive invocate de producători atunci când vorbesc de scumpirea alimentelor.
Antena 3