Prețurile la raft au explodat în ultima perioadă, iar românii plătesc din ce în ce mai mult pentru produsele pe care le consumă.
Mai mult, rata anuală a inflației a urcat la 14,5% în luna mai, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a declarat că preţurile s-au stabilizat şi au început să scadă la un nivel acceptabil.
Adrian Chesnoiu susţine că "preţurile s-au stabilizat"
"Nivelul preţurile nu e stabilit la Ministerul Agriculturii şi am spus lucrul acesta tot timpul. V-am spus ce facem noi foarte important, este să încercăm să menţinem nivelul stabil al producţiei, dar iată că sunt anumite programe care au reuşit să îşi atingă obiectivele - Programul Tomata. Vă aduceţi aminte, că la început, în primăvară era această situaţie, cu preţul foarte mare la tomate. Odată cu apariţia producţiei rezultate ca urmare a desfăşurării Programului Tomata, preţurile s-au stabilizat, au început să scadă la un nivel acceptabil.
Ministrul Agriculturii: "Nimeni nu a prevăzut criza"
Acelaşi lucru se întâmplă şi cu celelalte produse, pentru că noi, să nu uităm nicio clipă, că a venit, în primăvara acestui an, în luna februarie, o criză pe care nimeni nu a prevăzut-o, o criză care a produs nişte valuri perturbatoare, în aproape toate domeniile, iar agricultura nu a fost absolut deloc ocolită. Iată că deja producţia de cartofi noi începe să apară pe piaţa de România, iar preţul s-a stabilizat. În schimb, noi trebuie să mergem către cauze, şi cauza principală la aceste creşteri şi scăderi ale preţului la cartof, vine din faptul că nu avem suficient de multe depozite", a declarat Adrian Chesnoiu.
Prețurile alimentelor au crescut semnificativ
Astfel, pentru 1 kg de cartofi, românii au ajuns să plătească mai mult cu 50% în ultimul an, pentru 1 litru de ulei cu 44%, pentru 1 kg de făină cu peste 30%, la fel și pentru mălai, pâine sau brânză.
Atunci când vine vorba despre produsele nealimentare și servicii, gazele naturale sunt campioane la scumpiri. Prețul acestora s-a majorat cu până la 86% în ultimul an.
Prețul unui litru de combustibil a crescut cu 38%, pentru energia electrică plătim mai mult cu 18% iar pentru energia termică cu 22 de procente.