Antena 3 CNN Actualitate Alimentele care îi pot lăsa pe şoferii români fără permis. Dulciurile, băuturile dar şi medicamentele ce pot da rezultate fals pozitive la testele antidrog

Alimentele care îi pot lăsa pe şoferii români fără permis. Dulciurile, băuturile dar şi medicamentele ce pot da rezultate fals pozitive la testele antidrog

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 16:00 19 Dec 2023 Modificat la 16:00 19 Dec 2023
soferi getty images markus bernhard
Alimentele care ne pot lăsa fără permis. Dulciurile, medicamentele şi băuturile care pot rezultate fals pozitive la testele antidrog Sursa foto: Getty Images/ Markus Bernhard

Spre exemplu, unele dulciuri sau băuturi energizante pot avea acelaşi efect, aşa că şoferii români trebuie să fie foarte atenţi la ce consumă înainte de a se urca la volan.

Sunt tot mai multe alimente, dar şi băuturi pe care specialiştii le includ pe lista celor pe care n-ar trebui să le consumăm în cazul în care ne suim la volan şi plecăm cu maşina.

În caz contrar, românii pot avea surpriza neplăcută de a avea un fals rezultat pozitiv fie la drugtest, fie la alcooltest. 

Pe această listă au mai fost incluse macul, energizantele, berea fără alcool sau dulciurile cu lichior sau cu puţin alcool ori chiar cornurile cu şampanie. 

Citeşte şiMircea Badea: "Vă priveşte pe toţi cei care aveţi permis auto. Este unul din cele mai mari pericole"

Unele dintre ele dacă sunt consumate în exces pot arăta un rezultat pozitiv la test, atrag atenţia specialiştii.

Tot ei ne recomandă că este mai bine să stăm departe de produsele amintite, pentru că ar putea fi foarte greu să ne demonstrăm nevinovăţia. 

Dacă în unele situaţii rezultatele de sânge arată faptul că nu am consumat substanţe interzise, în alte situaţii ar putea fi nevoie să ajungem în instanţă pentru a ne demonstra nevinovăţia. 

Sunt cunoscute situaţiile în care şoferii care au folosit apă de gură sau au consumat salată cu oţet au ieşit pozitiv la alcooltest, potrivit observatornews.ro.

Dintre medicamentele care trebuie evitate, cel mai cunoscut este unul folosit pentru tratarea inflamaţiilor.

Apoi, tratamentele antidepresive, precum trazodona și bupropiona, pot da rezultate fals pozitive pentru amfetamine. 

De altfel, și unele medicamente antipsihotice, cum ar fi quetiapina și clorpromazina, pot genera teste fals pozitive pentru amfetamine sau metamfetamine.  

Însă și medicamente foarte cunoscute și utilizate de români îi pot lăsa pe șoferi fără permis în cazul testării cu aparatele DrugTest. Astfel, medicamente pentru combaterea durerii, cum sunt ibuprofenul și naproxenul, pot da rezultate fals pozitive pentru marijuana. 

Mai mult decât atât, medicamentele pentru răceală sau alergii, mai ales cele care au în compoziție pseudoefedrină sau efedrină, pot provoca rezultate fals pozitive pentru amfetamine. 

Deși pare improbabil, consumul de alimente sau băuturi care conțin semințe de mac poate duce la rezultate fals pozitive pentru opiacee, pentru că aceste semințe conțin urme de morfină, mai spun medicii. 

×
x close