Antena 3 CNN Actualitate Algocalminul ar putea fi retras de pe piață: „Procedură de urgență din cauza multor cazuri letale”

Algocalminul ar putea fi retras de pe piață: „Procedură de urgență din cauza multor cazuri letale”

Profimedia Images
Algocalminul ar urma să fie retras de pe piață: ”Procedură de urgență din cauza multor cazuri letale”
de Laura Dinu    |    18 Iun 2024   •   15:00

Alertă medicală. Mai multe medicamente pentru durere și febră ar putea fi retrase din farmacii. Este vorba despre cunoscutul Algocalmin, dar şi de alte medicamente care conțin substanța metamizol.

Acestea au intrat în vizorul Agenției Europene a Medicamentului, după ce ar fi produs reacții adverse rare în unele țări din Europa. Reacții care pot duce la scăderea rapidă a globulelor albe din sânge și chiar la moarte.

Agenția Finlandeză a Medicamentului a tras un semnal de alarmă în acest sens.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, a explicat dacă există motive de îngrijorare și în rândul românilor și când ar putea dispărea de pe piață cunoscutul medicament. 

”Se știa și până acum și era scris în prospect faptul că acest medicament poate duce la agranulocitoză. Dar era vorba despre o reacție adversă rară sau foarte rară. Deci nu este vorba despre o noutate. 

Ceea ce este interesant și este greu de explicat este faptul că, încă de acum 15 ani, un studiu multicentric, referitor la acest risc de agranulocitoză, a arătat că mai mult în zonele din nordul Europei, din cauza unor caracteristici genetice care predispun la această afecțiune de tip imuno-alergic, acolo au fost înregistrate multe cazuri. Iar în sudul Europei, foarte puține sau deloc. 

Ca dovadă că și acum agenția medicamentului din Finlanda a fost cea care a solicitat procedura de arbitraj, care este practic o procedură de reevaluare a profilului de siguranță al medicamentelor care conțin metamizol.

Ceea ce este și mai important este faptul că este o procedură de urgență, pentru că au avut foarte multe cazuri letale. 

Asta nu înseamnă că populația trebuie să se sperie. La noi în țară au existat doar câteva cazuri, foarte puține, foarte rare, dar Agenția Europeană a Medicamentului, odată ce a declanșat această procedură, toate statele membre, toate Agențiile Medicamentului, vor participa la această analiză și vor implica profesioniști din domeniul sănătății”, a explicat Anca Crupariu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: algocalmin metamizol
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close