La aproape 11 luni de la depistarea primei infecţii cu SARS-CoV-2 în majoritatea ţărilor Uniunii Europene au început campaniile naţionale de vaccinare împotriva noului coronavirus.
Profesorul Alexandru Rafila consideră că în lupta pentru controlul pandemiei Covid-19 trebuie luate în considerare şi tările care momentan nu au acces la vaccinuri, dând exemplul Republicii Moldova.
“Controlul pandemiei COVID 19 reprezintă o prioritate pentru toate statele din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății și deocamdată doar statele membre ale UE au acces la vaccinuri”, a spus Rafila pe reţelele de socializare.
El învită Guvernul la un act de solidaritate pentru a asigura protecția personalului medical implicat în îngrijirea pacienților din Republica Moldova.
“Consider că ar fi un semn de solidaritate din partea României să doneze o cantitate de vaccin fraților noștri din Republica Moldova, pentru a asigura protecția personalului medical implicat în îngrijirea pacienților.
La fel cum virusul nu cunoaște granițe, și lupta cu acesta trebuie să se încadreze în același registru, pentru a putea cu toții să revenim cât mai rapid la o viață normal”, a mai spus profesorul Alexandru Rafila pe reţelele de socializare.
Profesorul Alexandru Rafila, critici dure în debutul campaniei de vaccinare: "Cred că festivităţile au costat mai mult decât vaccinul"
"Pentru cele două cutii de vaccin care au sosit – că discutăm de două cutii de vaccin care conțineau, fiecare dintre ele, cinci recipiente secundare, care erau în gheață carbonică (...) mi s-a părut puțin cam mult festivism: deplasare cu elicopterul ca să așteptăm la frontieră vaccinul... Adică, până la urmă, cheltuielile implicate de aceste 'festivități' au fost, cred, mai mari decât valoarea vaccinului primit.
Cred că trebuie să fim modești și să facem o campanie de informare pentru că, din câte am văzut eu, campania de informare cam bate pasul pe loc. Ea trebuia să înceapă simultan cu obținerea aprobării vaccinului de la Agenţia Europeană a Medicamentului și cadrele medicale trebuie rapid instruite - toate cadrele medicale - pentru că ele sunt sursa de informații pentru restul populației.
Cred că bătălia în ceea ce privește durata vaccinării se dă în funcție de calitatea campaniei de informare și de comunicare", a apreciat declarat Alexandru Rafila într-o emisiune la B1 TV.