Antena 3 CNN Actualitate Profesorul Alexandru Rafila a explicat ce conțin vaccinurile anti-COVID-19

Profesorul Alexandru Rafila a explicat ce conțin vaccinurile anti-COVID-19

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 23:10 14 Ian 2021 Modificat la 23:10 14 Ian 2021
Profesorul Alexandru Rafila a explicat ce conțin vaccinurile anti-COVID-19
Sursa foto: Hepta

România intră vineri, 15 ianuarie 2021, în etapa a doua de vaccinare împotriva COVID-19, până în prezent fiind imunizaţi peste 150.000 de români.

Odată cu startul etapei a doua a vaccinării încep şi programările pentru vaccinare:

"De la ora 15:00 se va putea face programarea pentru etapa a doua. Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center", a anunţat dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat ce conțin cele două vaccinuri anti-COVID-19

"Avem două vaccinuri care au venit, de la Pfizer și de la Moderna. Ambele conțin ARN mesager, care codifică o proteină de suprafață a virusului, proteina Spike.

Este o proteină mai complexă, iar împotriva ei apar mai multe tipuri de anticorpi. Nu toți anticorpii blochează virusul. Și conține și niște prezervanți, care păstrează structura ARN.

ARN este foarte sensibil și se dezintegrează. Dar nu sunt substanțe imunogene. Vaccinurile clasice conțin adjuvanți care măresc.Vaccinurile anti-COVID nu conțin așa ceva.

De aceea, persoanele cu probleme autoimune și cele cu alergii nu trebuie să-și pună problema că există substanțe care măresc. Acest ARN mesager nu ajunge în nucleul celulei. Ajunge în citoplasmă, este citit de ribozomi, care citesc această secvență și produc proteina care determină, la rândul ei, răspunsul”, a explicat Alexandru Rafila pentru Aleph News.

Lista centrelor de vaccinare împotriva COVID-19 în Bucureşti

 * Spitalul Clinic Colțea (centrul ambulatoriu pentru sportivi) – 1 centru cu trei puncte de vaccinare / Calea Dudești, nr.104-122, București

* Spitalul Clinic de Urgență Floreasca -  1 centru cu două puncte de vaccinare / Calea Floreasca, nr. 8, București

* Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr Matei Balș - 1 centru cu patru puncte de vaccinare / Strada Dr. Calistrat Grozovici, nr.1, București

* Institutul Peneumofiziologie Marius Nasta - 1 centru cu patru puncte de vaccinare / Șoseaua Viilor, nr.90, București

* Spitalul Obregia – 1 centru cu două puncte de vaccinare / Aleea Argeșelu, nr.8, București

* Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă -  1 centru cu trei puncte de vaccinare / Strada Panduri, nr.22, București

* Spitalul Universitar de Urgență - 2 centre cu cinci puncte de vaccinare / Splaiul Independenței, nr.69, București.

Facem mențiunea că, pentru perioada următoare, au mai fost stabilite un număr de alte 29 centre de vaccinare, comunitare, în cadrul cărora vor funcționa un număr de 140 puncte de vaccinare, amplasate în toate sectoarele capitalei, dintre care 12 centre cu 64 puncte de vaccinare sunt deja operaționalizate.

Aceste centre urmează a fi deschise etapizat în funcție de fluxul de persoane care doresc să se vaccineze și de gradul de aprovizionare cu dozele de vaccin necesare.

Precizăm faptul că vaccinarea este sigură, voluntară și gratuită!

×
x close