Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, despre cazul Pantelimon: „I-am sfătuit sa facă o plângere către Parchet pentru că sesizarea era extrem de gravă”

Alexandru Rafila, despre cazul Pantelimon: „I-am sfătuit sa facă o plângere către Parchet pentru că sesizarea era extrem de gravă”

rafila
Alexandru Rafila, declarații exclusive la Antena 3 CNN/ Sursă foto: Antena 3 CNN
de Roxana Mihăiescu    |    14 Aug 2024   •   22:49

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat în direct la Antena 3 CNN, ce a descoperit Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Spitalul Sfântul Pantelimon și cum a început toată ancheta. De asemenea, acesta a mai vorbit și despre demisia lui Sorin Luca.

Alexandru Rafila a explicat, în direct la Antena 3 CNN, cum a pornit toată ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon și ce a descoperit, de fapt, Corpul de Control al Ministerului Sănătății.

Potrivit acestuia, totul ar fi pornit după ce doctorița de la ATI a făcut sesizări referitoare la o serie de probleme de natură administrativă.

Abia apoi, directorul de îngrijiri a depus o plângere penală legată de un număr de decese suspecte, care s-au petrecut în secția de ATI.

„Să explic puțin care este activitatea pe care au desfășurat-o ei și care e motivul pentru care ei s-au dus acolo să facă control.

Întâmplarea a făcut ca să existe din partea acelor două persoane, respectiv directorul de îngrijiri și o doctoriță ATI, înainte de aceste acuze și dezvăluiri care au dus la deschiderea dosarului de urmărire penală, din partea lor, cu foarte puțin timp înainte, cu o zi sau două, sesizări scrise referitoare la o serie de probleme de natură administrativă. 

Adică: neînțelegeri în cadrul colectivului, nerespectarea atribuțiilor de serviciu, deci doamna doctor se plângea că ar fi fost agresată de anumiți colegi și, în mod evident, am luat decizia să investigăm prin cadrul Corpului de Control aceste fapte, iar referatul pe care l-am semnat la propunerea celor de la Corpul de Control împuternicea pe directorul acestei structuri, cel care a demisionat, să se deplaseze acolo.

S-a deplasat acolo împreună cu un coleg, un consilier personal de-al meu și, în momentul în care au ajuns la spital, au aflat că acolo s-au petrecut și alte câteva lucruri extrem de grave.

Spitalul a fost notificat, cred că în data de 11 aprilie, de doamna de îngrijiri, că a depus o plângere penală legată de un număr de decese suspecte, care s-au petrecut în secția de ATI.

Ulterior, ei m-au informat pe mine și am luat câteva măsuri. Una dintre ele a fost să îi sfătuiesc să facă o plângere din partea spitalului către Parchet, pentru că sesizarea este extrem de gravă.

Am solicitat personal Colegiului Medicilor din București un reprezentant, un doctor care să vină acolo la spital și să ajute la o eventuală anchetă, însă tot în data de 11, Colegiul Medicilor București a avut o ședință extraordinară, au considerat fapta extrem de gravă și au desemnat o comisie de disciplină care și-a început imediat activitatea.

Mai mult, spitalul are obligație ca să organizeze o comisie internă, tot medicală, care să identifice cât mai rapid până vine oricine altcineva acolo.

Toate cele trei anchete făcute au mers în paralel, respectiv ancheta spitalului, ancheta Colegiului Medicilor și ancheta penală, pentru că și Parchetul a început, tot în data de 11, în foarte scurt timp ancheta penală”, a declarat Alexandru Rafila, în direct, la Antena 3 CNN.

Rafila, despre demisia șefului Corpului de Control al Ministerului Sănătății

Șeful corpului de control de la Ministerul Sănătății, Sorin Luca, a demisionat.

Demisia are loc pe fondul anchetei de la Spitalul Pantelimon.

Premierul Marcel Ciolacu spunea astăzi, după ce a apărut vestea demisiei acestuia, următoarele:

„Presupun că informațiile pe care le-a dat ministrului nu au fost cele conforme cu realitatea. Eu am cerut prin Corpul de Control al primului-ministru toate documentele de la Corpul de Control al Ministerului Sănătății, cum era și normal. Șeful Corpului de Control va trebui să-mi facă o informare legată de ce control s-a făcut acolo în urma sesizării din luna aprilie. Haideți să vedem tot adevărul. Așteptăm concluziile săptămâna aceasta, după care vom lua o decizie”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În acest context, Alexandru Rafila a mai explicat, în direct la Antena 3 CNN, motivul pentru care șeful Corpului de Control a decis să demisioneze.

„Este decizia dânsului, e o situație foarte tensionată care a pus la îndoială și credibilitatea unor structuri din cadrul Ministerului Sănătății, mai ales a acestui Corp de Control, în care el era delegat ca și director.

Sigur, o să rămână pentru că e funcționar public, o să rămâne în angajat în Corpul de Control și am numit cu delegația o altă persoană”, a mai declarat Alexandru Rafila, în direct la Antena 3 CNN.

 

 

 

 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close