”În ultima săptămână s-au înregistrat aproape 8.000 de cazuri, mai exact 7.726 de cazuri. Un procent important, 1.307 cazuri din aceste 7.726 sunt pacienți reinfectați, care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile.
În unitățile sanitare de profil numărul de persoane infectate este de 922 în toată țara. La ATI sunt internate 52 de persoane, dintre care jumătate sunt nevaccinate și jumătate sunt vaccinate. 25 sunt nevaccinate, deci o proporție apropiată cu cea de acoperire vaccinală din țara noastră.
Din fericire, numărul de decese rămâne mic, 16 decese pe parcursul unei săptămâni.
În această perioadă au fost efectuate 70.000 de teste.
În ceea ce privește evoluția cazurilor, am plecat undeva la 2.000 de cazuri la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie, după care a început creșterea, o creștere semnificativă, o creștere cu 50% a numărului de cazuri în săptămâna 20-26 iunie și o creștere cu circa 80% în săptămâna 27 iunie-3 iulie”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
”Această subvariantă Omicron BA5 produce infecții și la persoanele vaccinate și la cele trecute prin boală”
„Având în vedere că au trecut cel puțin 5 luni de la valul inițial, valul din ianuarie-februarie, și majoritatea celor vaccinați cu 3 doze au cel puțin 6 luni de la încheierea acestei vaccinări cu 3 doze, este clar că există o eludare a răspunsului imun și practic această subvariantă Omicron BA5 produce infecții și la persoanele vaccinate și la cele trecute prin boală. Așa că estimăm o creștere în perioada următoare fără să avem însă posibilitatea unei predicții extrem de riguroase, avem totuși două scenarii: unul, în care vârful acestui mini-val sau val, o să vedem în funcție de numărul de cazuri, o să fie undeva între 7 și 10 august, cea de-a doua variantă, mai puțin optimistă, în care vârful acestui val va fi spre sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie”, a declarat Alexandru Rafila.
Acesta susține că în vârful valului se estimează circa 70.000 de cazuri săptămânal, ceea ce înseamnă 10.000 zilnic.
„Din ceea ce am citit și pentru alte state, prezumția este că vârful acestui val în Europa va fi undeva la sfârșitul lunii iulie. Știți bine că noi avem un decalaj de 2 săptămâni față de restul UE și din cauza asta un scenariu rezonabil probabil că o să fie între 14 și 21 august”, a mai spus ministrul Sănătății.