Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila a dezvăluit ce vaccin anti-COVID-19 ar alege dacă ar avea această opţiune

Alexandru Rafila a dezvăluit ce vaccin anti-COVID-19 ar alege dacă ar avea această opţiune

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 23:12 12 Feb 2021 Modificat la 23:12 12 Feb 2021
Alexandru Rafila a dezvăluit ce vaccin anti-COVID-19 ar alege dacă ar avea această opţiune
Sursa foto: Hepta

Deşi toate vaccinurile folosite în România au rapel, serul de la AstraZeneca are cea mai mare perioadă între cele două doze, iar medicul Alexandru Rafila a precizat că chiar dacă nu are vârsta recomandată în România, sub 55 de ani, acest lucru se poate schimba până în martie când are programat rapelul.

"Aș alege vaccinul AstraZeneca, deși momentan nu mă încadrez în categoria de vârstă recomandată în România, sub 55 de ani, dar cred că acest lucru se poate schimba până în martie, atunci când mă voi vaccina eu.

Chiar dacă are o eficacitate mai mică decât celelalte două, cel puțin așa arată primele studii, cred că este un vaccin suficient pentru cineva care a trecut deja prin boală. Eu am fost deja infectat cu coronavirus.

Există studii care arată că la persoanele care au trecut prin boală într-un interval de trei până la șase luni s-ar putea să fie suficientă o singură doză, dar încă nu avem o certitudine în acest sens", a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Alexandru Rafila: Ce ne interesează este durabilitatea răspunsului imun

"Există pe masa guvernului francez o astfel de propunere și vedem dacă va fi acceptată de către OMS și comunitatea științifică și trebuie să ținem cont de toate aceste alegeri disponibile.

E clar că toate vaccinurile au trecut prin niște teste foarte riguroase, eficacitatea la Moderna și Pfizer care arată că 95% dintre persoanele vaccinate nu au făcut boala și vaccinul de la AstraZeneca unde au fost ceva mai modeste, în jur de 85%, dar nu la toate categoriile de vârstă, nu au fost incluse persoane cu vârstă foarte înaintată.

Ce ne interesează este durabilitatea răspunsului imun, dacă se va observa că există diferențe notabile între răspunsurile imune, vor deveni vaccinuri de primă opțiune. Depinde de individ, dar nu asta contează, ci cifrele pe un lot extins de indivizi", a mai spus medicul Alexandru Rafila. 

Peste 100.000 de persoane, programate pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, într-o singură zi: 179 de oameni/minut

Programările pentru vaccinul AstraZeneca au început miercuri la 12.30, iar până la ora 20.00, au fost programate 179 de persoane/minut. 

Din totalul acestora, 50.978 sunt femei și 49.022 bărbați.

Ziua cu cele mai multe programări a fost ieri, când în doar opt ore de la deschiderea sesiunii de programare, peste 80.000 de persoane și-au exprimat opțiunea de a se vaccina.

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca se face la grupa de vârstă 18 - 55 de ani

Programarea pentru vaccinul AstraZeneca a început pe 10 februarie și se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie.

A doua tranșă de vaccin AstraZeneca, joi în România

A doua tranșă de vaccin AstraZeneca sosește joi în România. Este vorba despre 92.400 de doze, din care mare parte rămân la București, iar altele pleacă spre Brașov și Constanța.

Vineri, 37.800 de doze de vaccin vor fi distribuite către centrele regionale din Brașov și Constanța. Centrul Regional de Depozitare Brașov primește 19.800 doze, iar Centrul Regional de Depozitare Constanța 18.000 doze.

×
x close