Profesorul Atanasiu a adăugat că, din punct de vedere personal, este un garantist: Dacă mi-am asumat o regulă, care de altfel trebuia sa o asum, pentru că a fost în programul cu FMI, trebuie să mă ţin de ea. Pentru că, aşa, în bine sau în rău, liberul arbitru suveran al unor conducători incompetenţi, acest liber arbitru va juca cum va dori iar acest popor nu va mai înţelege nimic”, a spus profesorul.
Cât despre reducerea deficitului bugetar, „problema se pune în toate ţările UE”. „Eu vreau să ştiu cetăţeanul român, acum, care sunt pârghiile pe care se poate baza statul român, pentru cetăţean. Cum îl faci atât de mic? O scădere masivă a consumului, printr-o scădere de cheltuială, fie prin îngheţare economică totală, disponibilizări şi alte măsuri de acelaşi tip – deci măcelărie socială.
Totuşi, profesorul a ţinut să puncteze şi varianta reală de luat în calcul pentru rezolvarea acestor probleme: mărirea PIB. „1,9 la un PIB mult mai mare nu mai înseamnă măcelărie socială, înseamnă echilibru macroeconomic şi bugetar, pe de-o parte şi neafectarea, în venitul real, a populaţiei. Discuţia în România este „cum să creştem veniturile?” Şi aici, alţii mai deştepţi decât mine şi-au spus părerea. Asta ar trebui să fie pe masa Guvernului din România”, a conchis Atanasiu.