Potrivit ANM, riscul de producere a avalaşelelor este în special în zonele cu plăci de vânt și pe văi sau pe pantele înclinate unde s-au format depozite recente de zăpadă.
Atenționarea de risc însemnat în Bucegi este în vigoare până marți, 25 ianuarie, ora 20.00
Meteorologii au precizat că, în partea superioară a stratului de zăpadă este un strat recent ce depășește pe alocuri 20-25 cm, îndeosebi pe versanții nordici.
„Acest strat de pulver este depus peste stratul vechi, consolidat și înghețat. La peste 1800 m, vântul puternic a creat unele plăci de vânt pe versanții sudici și estici, plăci care se pot rupe cu ușurință în condiții de supraîncărcări. Riscul de declanșare a avalanșelor va fi însemnat (3), fiind prezent în special în zonele cu plăci de vânt și pe văi sau pe pantele înclinate unde s-au format depozite recente sub acțiunea vântului”, a precizat ANM.
De asemenea, la altitudini mai mici de 1.800 m altitudine, sratul de zăpadă a crescut, iar local este de peste 15-20 cm, depus peste stratul vechi, consolidat și înghețat.
"Riscul de avalanșe de mici dimensiuni se menține moderat (2), fiind prezent mai ales între 1500 – 1800 m, acolo unde pot apărea izolat și avalanșe de dimensiuni medii, în zonele cu depozite recente sau cu plăci de vânt", a mai anunțat ANM.
Recomandările Salvamont, în urma avertizărilor ANM:
1. Alegeți traseele în funcție de experiența și pregătirea dumneavoastră.
2. Înainte de plecarea în excursie informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitatea, porțiunile periculoase, starea vremii și programul de funcționare al mijloacelor de transport pe cablu.
3. Plecați pe munte cu îmbrăcăminte și echipament adecvat. Nu uitați să puneți în rucsac lanternă, GPS, busolă, harta și trusa de prim-ajutor medical.
4. Folosiți doar traseele marcate, nu vă abateți de la traseu, evitați scurtăturile.
5. Evitați vâlcelele unde zapada are acumulari considerabile si se pot produce avalanse.
Informati echipele Salvamont asupra itinerariului propus
6. Evitati practicarea sporturilor de iarna in aceste zone
Prognoza meteo pentru marți, 25 ianuarie
Vremea va fi rece pentru aceastã datã, geroasã dimineaţa în nordul, nord-estul şi centrul ţãrii şi pe arii mai restrânse în rest. În prima parte a zilei, cerul va fi variabil spre mai mult senin, cu excepţia extremitãţii de sud-est a teritoriului, unde se va menţine noros şi izolat va mai ninge slab.
Începând din orele dupã-amiezii, nebulozitatea se va extinde treptat începând din nord şi se vor semnala ninsori slabe în Maramureş, Transilvania şi în Moldova, precum şi în zonele de munte, local în Crişana şi izolat în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zona înaltã a Carpaţilor Meridionali şi de Curburã, unde rafalele vor depãşi 70...80 km/h, spulberând zãpada, dar trecãtor şi pe arii restrânse, ziua pe litoral şi în extremitatea de sud-vest, iar spre sfârşitul intervalului în nord-est.
Temperaturile maxime se vor încadra între -9 şi 3 grade
Temperaturile minime, mult mai ridicate faţã de noaptea precedentã, se vor situa, în general, între -11 şi -2 grade. Izolat vor fi condiţii de ceaţã cu depunere de chiciurã.
Presiunea atmosferică va scadea, dar la valori relativ inalte - de regim anticiclonic.