În afară de zona Capitalei, unde aproape 40% dintre locuinţe beneficiază de protecţie, cel mai bine stau la acest capitol judeţele Braşov şi Timiş, cu aproximativ 30% case asigurate. La polul opus se află Gorj, Botoşani şi Olt, unde mai puţin de 8% dintre gospodării sunt protejate.
Anul trecut, românii care aveau casele asigurate au primit în total despăgubiri de peste 5.3 milioane de lei, cele mai multe daune fiind produse de inundaţii.
"Deși majoritatea românilor are cunoștință despre existența acestei legi care se ocupă cu asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva dezastrelor naturale, totuși nu se conștientizează suficient riscul la care este expusă România față de aceste riscuri. Mă refer cu precădere la cutremur, alunecări de teren și inundații. Cutremurul este un risc extrem de grav pentru România, cu un impact foarte mare, dar în aceeași măsură și inundațiile și alunecările de teren au un impact zonal deosebit de important pe care cetățenii României nu îl conștientizează suficient", a declarat Nicoleta Radu, director general PAID România.
Care e suma medie pentru o poliță cu asigurare obligatorie
"Conform legii, în momentul de față, există două categorii de prime de asigurare pentru două sume asigurate. Există categoria de polițe de tip A, cu o primă de asigurare de 20 de euro, pentru care se asigură 20.000 de euro. Aceste prime se plătesc pentru locuințele construite din materiale rezistente, de regulă beton, cărămidă, materiale tratate termic. Și mai există și polițele de tip B pentru care primele sunt de 10 euro și pentru care se asigură până la 10.000 de euro, în funcție de valoarea locuinței și dauna produsă. Pentru locuințele care sunt construite din materiale mai puțin rezistente, de tip pământ, chirpici, materiale care nu sunt tratate termic", a mai spus Nicoleta Radu.
"Din păcate, punerea în aplicare a acestei legi se face prin autoritățile locale, care au obligația să verifice și să sancționeze cetățenii care nu au această asigurare. Acest mod de funcționare nu merge. Noi ne-am dat seama că lucrurile nu merg și am început să luăm noi măsuri, care nu avem neapărat un rol în aplicarea legii, și am făcut campanii de conștientizare, am lucrat mult la planul nostru de comunicare, am avut o campanie media, tv, online".
Alertă! Patru din cinci locuințe din România nu au asigurare împotriva dezastrelor