În urma declarării epidemiei de antrax în Republica Serbia, zona Novi Becej, satele Bocar şi Novo Miloşevo, aflate la 60 de kilometri de graniţa cu România, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş-Cheţan a dispus conducerilor DSVSA Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad intensificarea măsurilor de control strict al circulaţiei de animale vii, produse şi subproduse, provenite din zona respectivă, se arată într-un comunicat al autorităţii remis, sâmbătă.
"Situaţia este sub control, colegii nostri din Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad sunt în stare de alertă şi acţionează conform celor stabilite prin Programele Strategice. Asigurăm opinia publică din România, mai ales din zonele de la graniţa cu Republica Serbia, că medicii veterinari sunt la datorie, ca întotdeauna, şi fac tot ceea ce trebuie pentru ca animalele şi oamenii să nu fie în pericol", a declarat preşedintele ANSVSA, citat în comunicat.
De asemenea, pentru prevenirea oricărui risc, preşedintele ANSVSA a dispus "monitorizarea foarte atentă a tuturor mişcărilor interjudeţene de animale", din zona Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi şi Arad.
Medicii veterinari din aceste zone acţionează conform procedurilor "Programului strategic al acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor pentru anul 2011", precum şi a celor din "Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2011", a precizat ANSVSA, citată de Mediafax.
Inspectorii Ministerului sârb al Agriculturii au depistat focare de antrax în două sate din nord-estul ţării, situate în apropierea frontierei cu România, informa, joi, site-ul postului B92.
Focarele de antrax au fost depistate la ferme din satele Bocar şi Novo Miloşevo, situate în apropierea orăşelului Novi Becej. Ministerul sârb al Agriculturii a instituit zone de carantină în cele două sate, pentru protejarea persoanelor şi animalelor.
Potrivit presei, două persoane au fost spitalizate pentru că intraseră în contact cu un animal mort de antrax.
Conform site-ului Novinite.com, cazuri de infecţie cu antrax au fost depistate şi în satul bulgar Ieni Kadin, situat în apropiere de frontiera cu Turcia. Animalele infectate au fost sacrificate de autorităţi, care au instituit o zonă de carantină.