Antena 3 CNN Actualitate Alertă în Neamț. Urși căutați cu drone cu termoviziune, mesaje Ro-Alert pentru localnici și turiștii care vor să urce pe Ceahlău

Alertă în Neamț. Urși căutați cu drone cu termoviziune, mesaje Ro-Alert pentru localnici și turiștii care vor să urce pe Ceahlău

urs
Este alertă în județul Neamț după ce mai mulți urşi au fost văzuţi pe străzile din două localități. Sursa foto: Getty Images
de G.M.    |    28 Aug 2024   •   12:41

Este alertă în județul Neamț după ce mai mulți urşi au fost văzuţi pe străzile din două localități. Oamenii au primit mai multe mesaje RO-Alert, iar autoritățile caută animalele cu dronele cu termoviziune. 

Un urs este căutat în zona comunelor Cândești și Costișa după ce a fost văzut în fiecare seară pe străzi, dar și pe câmpurile din apropiere, iar oamenii se tem să nu îl întâlnească atunci când se întorc de la serviciu. Prezența urșilor în zonă e neobișnuită, deoarece acolo e relief de deal și podiș, nefiind habitatul natural al acestor animale sălbatice.  

Luni, în județul Neamț au fost emise nu mai puțin de patru alerte privind prezența unui urs în doar câteva ore, fiecare alertând populația prin sistemul Ro-Alert.

Prima alertă a fost emisă la ora 17:00, pentru prezența unui urs în zona Ceahlău, la cascada Duruitoarea.

La ora 21:30, o altă alertă a vizat satul Pârâul Fagului din comuna Poiana Teiului.

Următoarea alertă a fost dată la ora 23:00, semnalând prezența unui urs în satul Sabasa, comuna Borca.

În final, la ora 01:00, o alertă a fost emisă pentru cartierul Capșa din orașul Bicaz.

În aceste condiții, considerând "situația ca fiind periculoasă pentru populație", Prefectura Neamț a dispus inclusiv căutarea cu drone cu termoviziune a ursului.

Deoarece este vorba de o zonă locuită, cu case, departe de pădure, situația fiind periculoasă pentru locuitori, prefectul de Neamț Adrian Bourceanu a făcut apel la inspectoratele județene de jandarmi, poliție și pentru situații de urgență, pentru extinderea efectivelor de căutare. În teren se afla deja polițiști, jandarmi și paramedici, precum și vânători echipați și cu instrumente de verificare termică, pentru a identifica locul în care se află ursul.

Creșterea alarmantă a populației de urși a generat o modificare a cotelor, astfel încât se estimează că în județul Neamț, populația de urs este de circa 7-8 ori mai mare decât capacitatea habitatului natural. 

 

 

×
Subiecte în articol: ursi Neamţ Politie alerta urs ro alert
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close