Autorităţile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău sunt în alertă, după ce numărul cazurilor de rubeolă înregistrate în rândul elevilor din judeţul Buzău aproape s-a dublat în ultima săptămână, informează
Mediafax.
Potrivit directorului DSP Buzău, medicul Venera Acsinte, în prezent, sunt în evidenţele medicilor epidemiologi 224 de elevi bolnavi de rubeolă din 31 de unităţi de învăţământ din judeţ, în timp ce în urmă cu aproximativ o săptămână erau mai puţin de 140 de îmbolnăviri.
Conform sursei citate, cele mai multe cazuri de rubeolă au fost înregistrate în liceele din municipiul Buzău, la Seminarul Teologic, acolo unde toţi elevii locuiesc în regim internat, fiind declarat deja focar epidemic de rubeolă din cauza valului de elevi diagnosticaţi cu această boală.
În plus, conducerea DSP Buzău apreciază că numărul cazurilor de rubeolă va creşte în continuare, doar măsurile dictate şi respectarea lor putând să împiedice o epidemie în rândul elevilor.
"Numărul de cazuri de rubeolă sigur a crescut şi va creşte pentru că întreaga masă receptivă va trece probabil prin această boală, unii cu manifestări cunsocute, alţii cu manifestări inaparente", a adăugat Acsinte.
Rubeola este o boală extrem de contagioasă care poate duce la complicaţii mai ales în cazul în care bolnavul este de vârstă mai mare. Netratată corespunzător, boala poate genera complicaţii, respectiv manifestări hemoragice şi encefalită. Printre persoanele care pot fi cel mai grav afectate de această boală sunt femeile însărcinate.
"Cel mai grav este afectată gravida pentru că poate să producă la făt grave malformaţii congenitale. De cele mai multe ori se produce avort spontan, de aceea trebuie evitat cât mai mult contactul cu lumea exterioară, la un bolnav cu rubeolă noi recomandăm izolarea la domiciliu", a explicat, joi, medicul de familie Gina Câmpeanu.
Primele simptome ale afecţiunii sunt febra, indispoziţia, ganglionii inflamaţi şi erupţiile pe piele.