Antena 3 CNN Actualitate Alertă de poluare cu metale grele! Mai multe râuri au fost contaminate, apa s-a făcut roșie iar autoritățile române le-au alertat pe cele ungare de pericol

Alertă de poluare cu metale grele! Mai multe râuri au fost contaminate, apa s-a făcut roșie iar autoritățile române le-au alertat pe cele ungare de pericol

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 17:46 18 Feb 2021 Modificat la 19:22 18 Feb 2021
o_1euqt490710fn1hm73hlsun31ub.jpg
Sursa foto: Apele Romane

Fenomenul s-a produs după acumularea în subteran a apelor de mină, care s-au descărcat în răul Bistrița. Autoritățile spun că acest lucru se datorează topirii zăpezii din munții Maramureșului dar și ploilor torențiale care a avut loc în ultimele zile.

Toate galeriile miniere din dreptul localității Băița au fost inundate iar toată acea apă, care este contaminată cu metale grele, zinc, fier, mangan, cupru, au ajuns în pârâul Băița, apoi în răul Lăpuș și mai departe în Someș. În câteva ore, unda de poluare va intra și pe teritoriul ungar.

Cei de la Apele Române, care au fost în verificări la față locului, au trasat câteva sarcini societății care se ocupă de ecologizarea fostelor exploatări miniere din zona respectivă. Ei trebuie să depolueze și să igienizeze de urgență malurile și albia cursului de apă Băița dar și să monitorizeze calitatea apei din zonă.

La 24 de ore de la producerea dezastrului ecologic încă se poate observa, pe răul Băița, apa cu metale grele care vine în continuare din munții Maramureșului.

Ape de mină încărcate cu metale au ajuns în râurile noastre 

Iată că poluarea din râul Băița a ajuns în râul Lăpuș, apoi în râul Someș. Acum se află la granița cu Ungaria. Specialiștii de la Apele Române Someș-Tisa sunt în alertă și monitorizează unda de poluare. Partea ungară a fost informată și este și ea în alertă. 

După principiul ”poluatorul plătește”, S.C. Explo Mining COAL S.R.L. va suporta toate cheltuielile aferente poluării, conform legii. 

Avem și rezultatele analizelor de la primele probe de apă: 
- calitatea apelor este caracteristică apelor de mină; 
- se înregistrează depășiri ale valorilor normale la indicatorii de calitate, respectiv la metale (fier, mangan, cupru, zinc). 

Nu s-a produs mortalitate piscicolă.
Specialiștii noștri au prelevat probe de apă din râul Someș în secțiunea Satu Mare. 

Poluatorului i s-au impus trei măsuri obligatorii și imediate: 
- să întreprindă toate acțiunile necesare pentru diminuarea și eliminarea poluării; 
- să depolueze și să igienizeze de urgență malurile și albia majoră a cursului de apă Băița;
- să monitorizeze permanent calitatea apelor de mină care ajung în cursul de apă.  

Reamintim administratorilor de perimetre miniere că  sunt cei direct răspunzători de modul în care le închid şi le ecologizează.

Situația din aceste zile este din păcate un nou exemplu al riscurilor majore pe care le reprezintă apele de mină neepurate sau insuficient epurate, precum și iazurile de decantare care ajung în cursurile de apă din județul Maramureș. 
În funcție de rezultatele finale ale analizelor, vom reveni ulterior să vă comunicăm tipul de sancțiuni pe care le va suporta poluatorul conform prevederilor legale.

×
Etichete: metale grele
x close