Antena 3 CNN Actualitate Alertă ANM! Cod portocaliu și galben de vreme rea! Unde vor lovi furtunile

Alertă ANM! Cod portocaliu și galben de vreme rea! Unde vor lovi furtunile

România se află, în acest moment, sub o atenționare cod galben și o atenționare cod portocaliu de ploi abundente, instabilitate atmosferică și vânt puternic în mai multe zone ale țării. Codurile sunt valabile până în această seară, la ora 21.

Alertă ANM! Cod portocaliu și galben de vreme rea! Unde vor lovi furtunile
Sursa foto: Pixabay
de Laura Dinu    |    13 Oct 2020   •   11:45

Cod galben de ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosfericã

Primul Cod galben este valabil marți, până la ora 21,00, și vizează întreaga țară.

În intervalul menţionat, vântul va sufla tare la munte, cu rafale de peste 90...100 km/h, cu precãdere în zona înaltã a Carpaţilor Meridionali şi Orientali. Temporar vor fi intensificãri şi în restul ţãrii, cu viteze în general între 55...65 km/h, iar local în Transilvania, Muntenia, Dobrogea şi Moldova de peste 70...85 km/h.

În cea mai mare parte a ţãrii temporar va ploua. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în regiunile sudice, estice şi centrale vor fi însoţite de descãrcãri electrice şi izolat de grindinã. Cantitãţile de apã vor depãşi 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 40...60 l/mp.

Vremea se va rãci accentuat în vest, sud-vest şi local în centru, unde va deveni deosebit de rece pentru aceastã datã, iar în zona montanã înaltã, trecãtor, se vor semnala precipitaţii mixte.

Cod portocaliu de intensificãri puternice ale vântului

Alerta Cod portocaliu intră în vigoare marți la ora 12:00 și expiră la ora 21:00.

În intervalul menţionat, în zona înaltã a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, îndeosebi la altitudini de peste 1700 m, vântul va sufla tare, cu viteze la rafalã de peste 120...130 km/h.

Un alt cod galben de intensificãri ale vântului

Un alt cod galben, valabil de marți, ora 21,00 până miercuri ora 18:00, a fost emis. 

În intervalul menţionat, în zona Munţilor Apuseni şi în Carpaţii Orientali vântul va sufla tare, cu viteze ce vor depãşi 90...100 km/h. În Maramureş, cea mai mare parte a Crişanei şi în nord-vestul Transilvaniei, temporar vor fi intensificãri, cu rafale în general de 55...65 km.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri şi pe parcursul zilei de miercuri, pe crestele Munţilor Apuseni şi ale Carpaţilor Orientali se vor mai semnala precipitaţii sub formã de lapoviţã şi ninsoare.

 

×
Subiecte în articol: cod galben cod portocaliu
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close