În ziua votului, cetăţenii se bucură de mai multe drepturi, însă au şi numeroase obligaţii. Trebuie să respecte legea şi să anunţe neregulile pe care le observă.
În caz contrar, aceştia pot fi sancţionaţi cu amendă sau pot primi până la 7 ani de închisoare.
Legislaţia electorală conţine prevederi doar pentru contravenţii. Infracţiunile însă, se pedepsesc conform Codului Penal.
Printre abaterile care atrag după sine pedepse cu închisoarea se numără împiedicarea votului, prin orice mijloace, inclusiv prin atacul asupra unei secţii de votare. Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi.
De asemenea, pentru coruperea alegătorilor prin oferirea unor sume de bani sau a unor bunuri, cu scopul de a determina persoana respectiva sa voteze într-un anumit fel, pedeapsa este de până la 3 ani de închisoare.
Frauda la vot este şi ea pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, cu amendă şi interzicerea unor drepturi.
Aceeaşi pedeapsa o riscă şi cei care încalcă în orice fel confidenţialitatea votului.
Falsificarea listelor electorale se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani, iar fraudarea prin instrumente informatice menite să altereze rezultatele poate fi pedepsită cu până la 7 ani de închisoare.
La capitolul contravenţii intră propaganda electorală în ziua votării, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare asupra modului în care să voteze.
Amenda care se aplică în acest caz este între 1.500 şi 4 500 lei.