Antena 3 CNN Actualitate Alegeri parlamentare 2016. Meseriile candidaţilor la alegerile parlamentare: De la ingineri, jurişti şi economişti la şoferi, menajeră sau electrician

Alegeri parlamentare 2016. Meseriile candidaţilor la alegerile parlamentare: De la ingineri, jurişti şi economişti la şoferi, menajeră sau electrician

3 minute de citit Publicat la 09:06 11 Noi 2016 Modificat la 09:06 11 Noi 2016
vot.jpg
Foto: Agerpres

Alegeri parlamentare 2016. Profesor, inginer, jurist, economist, medic - acestea sunt meseriile pe care le practică marea parte a candidaţilor la alegerile din 11 decembrie care s-au înscris în cursa electorală pentru a-i reprezenta pe bucureşteni în viitorul Parlament.

Sunt şi candidaţi avocaţi, arhitecţi, jurnalişti, sociologi, psihologi, teologi, licenţiaţi în ştiinţe politice şi administrative, dar şi cu ocupaţia de şofer, menajeră, croitoreasă, actor sau artist liric. Pe listele cu candidaturi înscrise la Biroul Electoral al Municipiului Bucureşti se află atât pensionari, cât şi studenţi, iar unii dintre candidaţi sunt actuali deputaţi sau senatori.
Listele PNL sunt deschise de un profesor cu ocupaţia de consultant politic - Adriana Săftoiu şi de medicul neurochirurg Leon Dănăilă. Candidaţii liberali sunt majoritatea economişti, jurişti, ingineri, medici, avocaţi, profesori, dar mai sunt şi sociologi, analişti politici, precum şi studenţi.

La ALDE, primii pe liste la Camera Deputaţilor şi Senat sunt un inginer actualmente deputat - Daniel Constantin şi tot un inginer şi preşedinte al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu. Profesia de inginer predomină la candidaţii ALDE, dar mulţi dintre aceştia sunt economişti, jurişti, avocaţi, profesori, medici, iar un candidat este teolog.

UDMR are la Camera Deputaţilor un inginer în fruntea listei - Birtalan Jozsef, care este şi preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, iar la Senat, un jurist cu ocupaţia de administrator - Budai Richard-Tiberius. Din partea UDMR mai candidează un arheolog, un team leader, un operator calculator, un manager sportiv, un şofer, un inginer chimist cu ocupaţia de chelner. Un candidat este de profesie coregraf şi are ocupaţia de instructor auto, altul este lăcătuş-mecanic cu ocupaţia de tipograf-instalator, o candidată este dactilografă şi are ocupaţia de menajeră, iar o altă candidată este casnică şi pensionară.

Din partea PSD candidează mai mulţi actuali parlamentari. Inginerul Gabriel Petrea, director general adjunct, deschide lista la Camera Deputaţilor; la Senat, profesorul universitar Ecaterina Andronescu este prima pe listă. Între candidaţii social-democraţi - care au profesii diferite, de la medici, jurişti la economişti, ingineri, profesori - se află un secretar de stat, dar şi un artist liric.

Candidaţii PMP pe primele locuri la Cameră sunt inginerul Valeriu Steriu şi istoricul Eugen Tomac, în prezent deputaţi, iar la Senat pe primul loc se află fostul şef al statului Traian Băsescu, de profesie ofiţer de marină, preşedinte al acestui partid. Ceilalţi candidaţi sunt ingineri, avocaţi, jurişti, economişti, profesori, studenţi, precum şi un jurnalist.

La Partidul Ecologist Român (PER) deschid listele doi actuali senatori, economistul Cristian Bodea şi, respectiv, biologul Dumitru Pelican. În rest, PER mai are doar un candidat la Camera Deputaţilor şi unul la Senat.

Din partea PRM, la Camera Deputaţilor, jurnalista Lidia Vadim-Tudor se află pe primul loc pe liste, iar la Senat profesorul de matematică Adrian Popescu. La PRM candidează, printre alţii, un pastor, un căpitan de cursă lungă pensionar, doi şoferi, o casieră la tonetă RATB, o ingineră fără ocupaţie, un agent de pază.

Partidul Socialist Român (PSR) a înscris câte 6 candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat, iar listele sunt deschise de medicul neurochirurg Constantin-Titian Filip şi, respectiv, Petrică Dima, ofiţer MAI şi administrator de firmă.

De la Uniunea Salvaţi România (USR) candidează la Camera Deputaţilor matematicianul şi cercetătorul Nicuşor Dan, cap de listă, urmat de Cristian Ghinea, licenţiat în ştiinţe politice. La Senat, filologul Vlad Alexandrescu, profesor universitar, se află pe primul loc.

Alianţa Noastră România (ANR) are în fruntea listelor un economist profesor universitar - Mircea Coşea şi, respectiv, un profesor şi cercetător ştiinţific - Marian Munteanu. Între ceilalţi candidaţi ai ANR se află informaticieni, un actor, şoferi, un psiholog, dar şi o croitoreasă şi un tehnician la Metrorex.

Din partea Partidului România Unită (PRU) pe primele locuri pe liste sunt Bogdan Diaconu - jurist şi deputat şi Lucian Bolcaş - avocat şi senator. Printre candidaţii PRU se mai află un student, un taximetrist cu profesia de tehnician chimist, un electrician, un operator casier.

De la organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale au depus candidaturi ingineri, economişti, avocaţi, jurişti, profesori, medici, jurnalişti, dar şi persoane cu profesii precum teolog, matematician. Unii dintre candidaţii care deschid listele sunt actualmente deputaţi.

Din partea FDGR candidează un subsecretar de stat, Uniunea Polonezilor din România are un candidat agent poştal, iar Uniunea Culturală a Rutenilor din România a propus printre candidaţi un muncitor strungar şi un asistent maternal.

În ceea ce priveşte candidaţii independenţi la Camera Deputaţilor, doi sunt avocaţi, şi anume Elena Udrea, care în prezent este şi deputat, şi George-Alexandru Manciu. Teodor Paleologu este profesor, iar Remus Cernea se prezintă ca filosof de profesie cu ocupaţia de activist civic şi deputat. Ion-Gabriel Linţă este inginer şi administratorul unei societăţi comerciale, în timp ce Vişinel-Costel Bălan este jurist şi preşedintele "Asociaţiei Desenăm Viitorul Tău".
 

×
x close