Regizorul și actorul Alecu Croitoru, care este legat de Geo Saizescu printr-o prietenie ce a durat peste 60 de ani, a vorbit, într-un interviu acordat
Agerpres, despre evoluția maestrului și despre relația pe care au avut-o de-a lungul timpului.
Alecu Croitoru i-a fost colaborator apropiat, de la primul film al său până la momentul în care Geo Saizescu a devenit decan fondator al Facultății de Artă a Universității Hyperion, unde Croitoru a fost prodecan.
Croitoru a fost alături de Geo Saizescu în momentul în care acesta a creat celebrul "Păcală" (1974), care a avut un succes imens în acea perioadă, dar care nu a fost ocolit nici de cenzura comunistă.
Acesta a povestit că elementul prin care a fost legat de Geo Saizescu, în momentul în care s-au întâlnit, a fost originea lor rurală.
"
Cu foarte mulți ani în urmă, în toamna lui 1953, dădeam examen de admitere la Institutul de Artă Cinematografică. Fusesem selectat de o comisie ministerială din toată țara ...oameni mai cu aplecăciune ca să zic așa către ideea de literatură, de muzică, de poezie, de pictură, de cânt, de dans și ne-am adunat în octombrie la examenul de la București", și-a amintit actorul.
Cei doi au devenit colegi de clasă în facultate și l-au avut profesor pe Victor Iliu, care le-a încurajat prietenia.
"
Ne-a luat și pe noi la întrebări după ce am intrat. (...) Și maestrul (Victor Iliu—n.r.) spune 'Măi, tu ești țăran de unde?' îi spune lui Geo. 'Din comuna Prisăceaua, Severin'. (...) Pe mine mă întreabă... ' (Eu zic ) Din Vrancea'. 'Țăran?' ...'Tot țăran'... 'Păi voi ați face echipă bună... să nu uitați ce înseamnă să vii din adevărul extraordinar de unde veniți voi", și-a amintit acesta.
Prietenia celor doi a devenit o colaborare de decenii. Alecu Croitoru a jucat în filmele lui Geo Saizescu, iar Geo Saizescu a jucat în filmele lui Alecu Croitoru.
"
El avea nebunia frumoasă că dacă face film să facă un erou românesc adevărat... Păcală. Păcală este omul care știe să râdă de prostia omenească. A fost un calvar pentru el pentru că era greu să facă un film de acest gen. L-a luat pe domnul D.R. Popescu și au scris scenariul împreună", și-a amintit Croitoru de momentul în care Geo Saizescu s-a hotărât să creeze cel mai popular film al său.
Dar "Păcală" nu a fost lipsit de cenzura vremii. "
La 'Păcală' se râdea de tot ce este autoritate... cu primar, cu tot...și erau și unele lucruri mai puțin ortodoxe pentru ecran la vremea aceea...ca Păcală să își bată joc de toată lumea mai trecea și prin paturile superbelor'', a afirmat acesta. Potrivit lui Croitoru, unele scene au trebuit scoase de la montaj, căci ar fi lezat personalitățile vremii.
Alecu Croitoru își amintește de unul dintre cele mai amuzante episoade de cenzură din colaborarea sa cu Geo Saizescu.
"
Am pățit o chestie la filmul 'Sosesc păsările călătoare'. Era o distribuție nebună... Cotescu. (...) Îmi zice 'Vino la Tulcea cu mine' Îl întreb: 'De ce mă?' Îmi aduc aminte replica lui Geo: 'Am căutat în tot teatrul și filmul românesc și n-am găsit cioban mai autentic decât tine. Și am jucat un cioban... când am ajuns acolo, au venit costumierele, m-au îmbrăcat așa și zice 'Aduceți recuzita de jos pentru domnul Croitoru !' Și vin de la recuzită cu un măgar de funie. Aveam o replică acolo eu cu măgarul", a povestit regizorul.
Colaborarea celor doi nu a fost lipsită de certuri, dar Alecu Croitoru spune că Geo Saizescu era genul de persoană pe care cineva nu putea fi prea mult timp supărat. "Nu se poate. Nu se poate. Nu ai cum să fii în supărare cu omul ăsta. Se ducea acasă și mă suna: 'Mâine ce faci?'", a spus Croitoru.
Pentru Alecu Croitoru, Geo Saizescu este o prezență care va rămâne prin intermediul operei sale.
"
Ce am văzut aseară (n.r. marți seara) la sfânta biserică ...Îi rămăsese un zâmbet pe față, un zâmbet parcă (zicea) 'Mă... vedeți-vă de ale voastre... eu mă duc, am trebile mele'. Spiritul lui a rămas în filmele lui, în chipul lui din toate filmele în care a jucat, în ce-a scris, în toate cărțile în care și-a destăinuit viața și în care și-a destăinuit secretele meseriei sale, în ceea ce înseamnă băiatul lui, Cătălin, în nepoții lui pe care îi iubea. În toate filmele pe care le-a făcut după ce au crescut ășta mici, peste tot i-a luat. Prin asta trăiește, prin sfânta familie care a avut grijă de el în fiecare clipă și trăiește în ideea de Geo Saizescu. (...) Nu, n-a murit... trăiește prin tot ce a făcut și a rămas, prin gândurile și faptele studenților lui", a adăugat Alecu Croitoru.
Regizorul Geo Saizescu a murit la începutul acestei săptămâni, la vârsta de 80 de ani, fiind înmormântat joi, la Cimitirul de la Mănăstirea Cernica.