Din cauza numărului mare de accidente rutiere provocate de șoferi care conduc sub influența alcoolului, autoritățile din România au introdus una dintre cele mai riguroase legislații din Europa cu privire la acest aspect.
Practic, în România, s-a impus o politică de "zero alcool" pentru șoferi
Asta înseamnă că orice persoană care conduce un autovehicul și este depistată cu alcoolemie în sistemul său, va fi sancționată.
În funcție de concentrația de alcool din sânge, sancțiunile variază.
Citește și: Ce amenzi riscă şoferii care nu au în maşină kit-ul de siguranță auto: trusă medicală, triunghi și extinctor
Pentru șoferii care au o cantitate mică de alcool în sânge, se aplică doar o amendă și suspendarea permisului de conducere.
Însă pentru cei care conduc cu o concentrație mai mare de alcool în sânge, li se întocmește un dosar penal, ceea ce înseamnă că riscă să fie trimiși în judecată și să primească pedepse, inclusiv închisoarea.
Prin aplicarea unor sancțiuni dure, se dorește să se reducă numărul de accidente grave cauzate de șoferii care nu respectă această regulă crucială.
Când scapă șoferii doar cu amendă:
Când un șofer este depistat cu o concentrație de alcool între 0,01 și 0,40 mg/l în aerul expirat, acesta va primi o amendă contravențională și i se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile, conform Ordonanței de Urgență 195/2002.
Valoarea amenzii aplicate variază între 9 și 20 de puncte, ceea ce înseamnă că șoferul va fi obligat să plătească o sumă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei ca urmare a contravenției săvârșite.
Când se întocmește dosar penal
”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, este sancțiunea prevăzută la punctul 1, ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.
Așadar, orice concentrație alcoolică peste 0,40mg/l în aerul expirat atrage după sine nu doar suspendarea permisului și amendă, ci și întocmirea unui dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Iar dacă instanța de judecată va considera oportun, șoferul poate ajunge chiar și în spatele gratiilor pentru cel puțin 365 de zile.
Ce se întâmplă în cazul refuzului recoltării probelor biologice:
"Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul […] de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani”, se arată în textul aceleiași ordonanțe, la punctul 5.
Practic, refuzul de a fi testat cu aparatul etilotest sau de a vi se lua probe de sânge este și mai aspru sancționat.
Iar în instanță, această încălcare a legii este considerată de cele mai multe ori circumstanță agravantă, astfel încât conducătorul auto riscă o pedeapsă mult mai severă.
Amenda maximă este tot de 2.900 lei, la fel ca în cazul celor care au o concentrație de cel mult 0,4 mg/l alcool în aerul expirat.