Antena 3 CNN Actualitate "Ăia hoţi, ăştia hoţi / Mama lor, la toţi!" Miting cu zâmbetul pe buze (FOTO)

"Ăia hoţi, ăştia hoţi / Mama lor, la toţi!" Miting cu zâmbetul pe buze (FOTO)

"Ăia hoţi, ăştia hoţi / Mama lor, la toţi!" Miting cu zâmbetul pe buze (FOTO)
07 Oct 2008   •   17:26

Peste zece mii de sindicalişti din toată România au lansat, marţi, în Piaţa Constituţiei, o luptă deschisă împotriva salariilor mici. O luptă plină de nemulţumiri, de promisiuni, de nervi, dar şi de voie bună, pentru că românului îi place să facă haz de necaz. ?În primul rând am venit să sărbătorim Ziua Internaţională a Muncii Decente?, ne explică Răducu, membru sindical al confederaţiei ?Cartel Alfa?, fluturând cu voioşie un steag. Alături de el, alte mii de persoane afişează pancarte, fluieră de zor sau bat în tobe.
Aliniaţi şi dispuşi în careu, ca la începutul anului şcolar, sindicaliştii de la ?Cartel Alfa?, ?Blocul Naţional Sindical ? BNS?, CNSLR ?Frăţia? şi ?Confederaţia Sindicatelor Democratice din România ? CSDR? dau dovadă de o foarte bună organizare şi sunt receptivi la orice indicaţie din partea ?şefilor de clasă?. După 1-2 ore de pregătiri, timp în care manifestanţii s-au adunat, grupat şi înarmat cu şepci, veste şi steguleţe, liderii sindicali se adresează mulţimii: ?Hai să facem un tur în jurul acestui Ťminunatť Parlament?. Ghilimelele sunt imediat sesizate de cei prezenţi şi la fel de imediat sunt însoţite de un cor de fluierături. ?U-ni-ta-te! U-ni-ta-te!?, mai strigă ei, făcând referire la faptul că doresc aceleaşi drepturi băneşti ca şi cadrele didactice.

Prin mulţime se zăresc câteva bannere care ne spun planurile lor de viitor: ?Vrem ca salariul minim să fie 500 de euro?. Revenim însă la Răducu şi îl întrebăm ce vrea el să obţină în urma acestui miting. Zâmbetul de dinainte îi dispare de pe buze. Îşi aduce aminte de greutăţile de acasă şi ne spune că nu îl interesează cât câştigă parlamentarii, nu îl interesează să câştige mii de lei şi nici cu un anume procent mai mult, ci vrea doar să nu mai aibă grija zilei de mâine. Vrea un trai decent, după o muncă decentă. ?Vreau să am o viaţă decentă. Vreau bani cât să pot trăi decent?.

Un strigăt la unison îl întrerupe. Mulţimea cere demisia guvernului. ?Ah! Şi mai vreau să plece guvernanţii noştri?, aprobă Răducu. ?Să plece toţi, începând cu ăla din conducere, că el e capul răutăţilor?, mai spune el şi el pleacă. Se alătură colegilor săi, în marşul din jurul Palatului Parlamentului. În coloană, câte nouă-zece, pleacă toţi.
În spatele lor rămân câteva persoane care aranjează scena pentru discursurile de la ora 12:30. Mai rămân câteva gunoaie pe jos şi un bătrânel căzut printre ele. I s-a făcut rău, deşi spune că nu a avut niciodată probleme. Stă întins şi respiră apăsat. Oamenii s-au strâns în jurul lui şi sună la salvare. Poliţiştii prezenţi în Piaţa Constituţiei ?dau şi ei prin staţie?. Trec cinci minute, trec zece... nici urmă de salvare. În sfârşit se aude o sirenă. O ambulanţă îşi face apariţia, opreşte la insistenţele jandarmilor, dar apoi îşi vede în continuare de drum. Avea o altă urgenţă. Mai trec alte zece minute, deşi cârcotaşii spun că a trecut o oră, şi vine şi salvarea bărbatului. Totul este bine acum.

În depărtare se aud scandările manifestanţilor: ?Vrem salarii pentru noi şi nu pensii pentru voi?. Sindicaliştii revin în piaţă şi, în aşteptarea programului artistic la care participă Ducu Bertzi, Fuego, Nae Lăzărescu şi Vasile Muraru, cer ca ?hoţii să fie trimişi la puşcărie?. Vorba unui alt folkist: ?Bună ţară, rea croială / Mama ei de rânduială / Ăia hoţi, ăştia hoţi / Mama lor, la toţi!?
Cornel Preda, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Cartel Alfa BNS majorari salariale
Parteneri
x close