Antena 3 CNN Actualitate Ai rămas înzăpezit? Iată câteva sfaturi care îţi pot salva viaţa în caz de viscol

Ai rămas înzăpezit? Iată câteva sfaturi care îţi pot salva viaţa în caz de viscol

2 minute de citit Publicat la 08:04 10 Ian 2017 Modificat la 08:04 10 Ian 2017
o_1b63fk7pg1mjb1anu6884ggfdc8.jpg

Ultimele zile au reprezentat o adevărată aventură pentru şoferi, după ce mai multe drumuri naţionale au fost fie complet închise, fie blocate de căderile de zăpadă, scrie CanCan.ro.

Conform specialiştilor, câteva operaţiuni simple precum o curăţarea periodică a ţevii de eşapament de zăpadă sau aprinderea luminii din interior pe timp de noapte pot să facă diferenţa dintre viaţă şi moarte atunci când rămâneţi înzăpeziţi.
 

Zăpada şi gerul au dat peste cap întreaga ţară în ultimele zile. Zeci de autoturisme au rămas blocate pe drumurile din ţară. Mulţi dintre şoferi şi-au abandonat autoturismele printre troiene şi s-au întors după ele abia după o zi sau două. Pompierii vă recomandă să porniţi la drum doar dacă este necesar zilele acestea. Dacă totuşi nu puteţi amâna călătoria, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă, pentru a nu vă pune viaţa în pericol.

Alături de ISU Bistriţa am pus la punct o listă cu măsuri de care trebuie să ţineţi cont dacă rămâneţi înzăpeziţi: - Dacă un viscol vă surprinde în maşină, trageţi pe dreapta, porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio sau la geam pentru a putea fi observaţi, notează Adevărul.

În caz de viscol rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze. - În caz de temperaturi foarte scăzute sau viscol nu ieşiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi.

- Atenţie, distanţele sunt distorsionate de zăpadă viscolită! O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţi mari de zăpadă.

- Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior.

- Când motorul funcţionează deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva înhalării monoxidului de carbon.

- Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament.

- Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea.

- Nu adormiţi. O persoană sinistrată trebuie să fie trează în orice moment pentru a vedea forţele de salvare.

- Beţi lichide pentru a evita deshidratarea.

- Aveţi grijă să nu consumaţi bateria autoturismului. Bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului.

- Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipale de salvare să vă observa.

- Dacă vă aflaţi într-o zonă deschisă, şi aveţi posibilitatea, scrieţi mare pe zăpadă „SOS” pentru a atrage atenţia piloţilor care survolează zona în căutarea dumneavoastră.

- Dacă viscolul a încetat şi este necesar, părăsiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos.

×
Etichete: viscol sfaturi
x close