Concret, agenţii de circulaţie vor da conducătorilor auto, care comit contravenţii în trafic, avertismente ce se vor contabiliza la fel ca punctele-amendă.
Avertismentele urmează să fie şterse după şase luni de zile, în cazul în care şoferul nu mai comite nici o contravenţie.
Iniţiatorul proiectului, senatorul PDL Florin Staicu, a precizat că proiectul de lege vine în sprijinul conducătorilor auto care “la acest moment ştiu că atunci când îi va opri un agent de circulaţie îi va şi certa şi le va da şi amendă.”
“Ştim cu toţii că astăzi acordarea unor astfel de avertismente ţine numai de starea de spirit a agentului de circulaţie, ceea ce dă un caracter subiectiv. Ele sunt acordate doar dacă agentul de circulaţie îl simpatizează pe conducătorul auto, iar în caz contrar acesta acordă direct amendă”, a mai spus senatorul democrat-liberal.
Potrivit proiectului de lege, contravenţiile sunt împărţite pe mai multe clase, în funcţie de gravitatea faptei, sancţiunile acordate fiind pentru clasa I - avertisment scris, pentru clasa II - 2 sau 3 puncte-amendă, pentru clasa III - 4 sau 5 puncte-amendă, pentru clasa IV - de la 6 la 8 puncte-amendă, pentru clasa V - de la 9 la 20 puncte-amendă, iar pentru clasa VI - de la 21 la 100 puncte-amendă.
Plenul Senatului urmează să dea un vot raportului întocmit de Comisia pentru administraţie publică. Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.