Agenţia Europeană pentru Medicamente a reiterat că nu există indicii conform cărora vaccinul anti-COVID fabricat de AstraZeneca ar provoca apariţia cheagurilor de sânge.
Precizările vin în contextul în care numeroase ţări din blocul comunitar au suspendat administrarea acestui vaccin.
Şefa Agenţiei Europene pentru Medicamente: Suntem ferm convinşi că beneficiile depăşesc riscurile
Şefa EMA, Emer Cooke, s-a declarat "ferm convinsă" că beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc toate riscurile presupuse de utilizarea acestui produs.
Datele EMA arată că numărul de cazuri de persoane care au primit doza de vaccin şi au făcut cheaguri de sânge nu este mai mare decât numărul celor care fac cheaguri de sânge în ansamblul populaţiei generale.
"Ştim că mii de europeni fac cheaguri de sânge şi dorim să stabilim dacă această afecţiune este provocată de vaccin sau de alte cauze. În timp ce investigaţiile sunt în curs de desfăşurare, suntem ferm convinşi că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19, cu toate riscuile asociate de spitalizare şi deces, depăşesc riscurile", a spus Cooke.
Anterior precizărilor EMA, AstraZeneca a anunţat că analiza proprie realizată la nivelul a 17 milioane de persoane care au primit doze de vaccin în Europa a indicat 37 de cazuri în care cei imunizaţi au făcut cheaguri de sânge.
EMA publică joi rezultatul analizei sale în cazurile de apariţie a cheagurilor de sânge după vaccinare
Rezultatele investigaţiilor realizate de EMA vor fi publicate joi.
La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut ţărilor să nu oprească vaccinarea cu AstraZeneca.
Experţi în vaccinuri ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se întâlnesc, marţi, pentru a analiza vaccinul realizat de compania anglo-suedeză.
În paralel, investigaţii privind o posibilă legătură între acest vaccin şi decesele unor persoane au loc în mai multe state din Uniunea Europeană.
Încă două ţări au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca
Agențiile de sănătate din Suedia și Letonia au anunțat, marţi, că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, ca o măsură de precauție. Autoritatea letonă a precizat că este o "suspendare temporară", de până la două săptămâni.
Luni, Germania, Franța și Italia au anunțat că vor înceta şi ele imunizarea ce serul AstraZeneca, după ce mai multe țări au raportat posibile efecte secundare grave.
Decizia este "o măsură de precauție suplimentară", timp în care vaccinul este examinat și nu se leagă de utilizarea acestuia în Letonia.
În România, peste 10.000 de oameni şi-au anulat programările pentru imunizarea cu AstraZeneca în doar 48 de ore, iar decizia autorităţilor e să continue vaccinarea.
Decizia autorităţilor de la Bucureşti a fost luată într-o şedinţă extraordinară la care au participat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, reprezentanţi ai Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, ai Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului.